5 mogućih razloga za kupnju iPhone 14 Pro ili iPhone Pro Max umjesto Android flagshipa

Tvrtka je ove godine odbacila ‘mini’ iPhone u korist veće ‘Plus’ varijante. Ovoga puta nema puno noviteta. Posebno u iPhone 14 i iPhone 14 Plus modelima. Izgledom ostaju vjerni tradiciji i pogoni ih prošlogodišnji A15 Bionic čip koji koristi drugu generaciju 5nm procesa (N5P). Gledajući iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max, tu smo pronašli pet razloga za njihovu kupnju umjesto Android flagshipa.

Apple A16 Bionic ostaje najmoćniji mobilni SoC
iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max pogoni Apple A16 Bionic SoC temeljen na TSMC-ovom 4nm (N4) procesu. 6-jezgreni CPU ima ugrađenih 16 milijardi tranzistora što je 40 posto više od konkurentskih CPU -a i 20 posto manju potrošnja energije zahvaljujući konvergentnoj arhitekturi za kombiniranje performansi i potreba za uštedom energije.

Novi NPU može izračunati 17 milijardi puta u sekundi, a propusnost GPU-a je povećana za 50 posto. U Geekbench mjerilima pokazuju superiornost u performansama od bilo kojeg čipseta koji se koristi u svijetu Androida.


Slika 1: Geekbencha 5 ( iPhone 14 Pro kodnog naziva “iPhone15,3″ )

Apple A16 Bionic : jedna jezgra dobiva 1879 bodova / 4664 boda sve jezgre
Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 : jedna jezgra 1323 boda / 4332 boda sve jezgre
MediaTek Dimension 9000+ : jedna jezgra 1353 bodova / 4404 boda sve jezgre


Slika 2: Geekbencha 5 – iPhone 14 Pro Max (kodnog naziva “iPhone15,2″ )


Slika 3: Geekbencha 5 – iPhone 14 Pro Max vs iPhoneom 13 Pro Max

Kao što možete vidjeti iako se jednojezgreni rezultat između iPhonea 14 Pro i iPhonea 14 Pro Max ne razlikuje znatno, ali Max ima bolje rezultate u smislu višejezgrenih performansi. Razlog može biti bolje upravljanje toplinom. Također, iako razlika u performansama zadnje tri generacije čipova A-serije nije velika, Apple ponovno dokazuje da im je optimizacija hardvera i softvera znatno iznad Androida gdje je ipak samo široka kompatibilnost prioritet, a ne optimizacija.

Smart Island – novo interaktivno iskustvo

S iPhoneom 14, Apple je zamijenio “šiške” za “pilulu” (Smart Island) na zaslonu za smještaj selfie kamere i drugih senzora. Najzanimljivija stvar u vezi s ovom promjenom je ta da nitko iz Android svijeta nije tako dobro iskoristio prednosti rješenja kao Apple. Nije samo tipična perforacija na prednjici, već omogućuje korisnicima dodirom i povlačenjem interakciju s obavijestima, pristup media playeru, provjeru vremena i bilo koje druge dostupne značajke ovisno o aplikaciji koja se koristi. OK, nešto slično smo već vidjeli nešto na LG V10, ali prema Appleu je samo rudimentarno rješenje. Apple je ovdje premjestio i indikatorsko svjetlo privatnosti. Iste je zelene nijanse koju emitira web kamera MacBooka kada je aktivna. Međutim, kada Smart Island već koristi druga aplikacija indikator privatnosti pojavit će se desno od ikone baterije.

Nastavlja se podizanje ljestvice za mobilnu fotografiju
Iako je istina da u svijetu zelenog robota ima niz sjajnih modela u pogledu kamera, za sada sve ukazuje da će nova generacija iPhone 14 Pro odskočiti. Primjerice optički stabiliziran senzor glavne kamere od 48 MP (f/1.78, žarišna duljina od 24 mm) značajan je napredak u odnosu na 12 megapikselni prethodne generacije. Donosi sportski i filmski način 4K 30fps video snimanja, ProRes, ProRAW, Dolby Vision HDR za videozapise, podršku za Photonic Engine koji koristi Deep Fusion za poboljšane slike itd. Ništa manje nije bitno naglasiti da CPU, GPU, Neural Engine i Image Signal Processor glatko rade zajedno kako bi podržali novi hardver kamere i obradili do 4 megaflopa po fotografiji.

Uz ovaj senzor, uključen je ultraširokokutni od 12 megapiksela i telefoto od 12 megapiksela s 3x optičkim zumom . Svakako treba spomenuti i True Tone bljeskalicu s 9 LED svjetala koja mijenjaju načine rada na temelju odabrane žarišne duljine.

Iz službenog testa vidljivo je da je izvedba kamera pri slabom osvjetljenju doista upečatljiva, pogotovo fotografija crnog odijela na crnoj pozadini na kojoj se jasno vidi razlika između pozadine, odijela i boje kose, a tekstura odijela također je jasno vidljiva.

Bolja autonomija od većine Android telefona
Korištenjem procesora od samo 4 nm i operativnog sustava poput iOS-a, ne bi trebalo biti iznenađenje da je baterija iPhonea 14 modela izdržljivija od baterije bilo kojeg vrhunskog Androida.

Evo koliko dugo trajanje baterije možete očekivati ​​od najnovijih iPhonea tijekom reprodukcije videa:

iPhone 14 Pro: 23 sata
iPhone 14 Pro Max: 29 sati
Android telefoni u ovom dijelu jedva mogu ponuditi između 11 i 15 sati autonomije pri reprodukciji videa.

Detekcija udara koja može spasiti život

Apple je u iPhone 14 implementirao novu značajku pod nazivom “Crash Detection” koja automatski poziva hitne službe ako otkrije da se korisniku dogodila prometna nesreća Da bi to učinio, mobitel koristi detekciju pokreta kao i druge ugrađene hardverske značajke za mjerenje iznenadnih nepravilnosti u pokretljivosti. Nakon što se otkriju neobični iznenadni pokreti, od korisnika će biti zatraženo da dodirne zaslon kako bi potvrdio da je dobro. Ako to ne učini, odmah se uspostavlja će veza s hitnom službom u području gdje se korisnik nalazi.

Dodali bi i još dva razloga za kupnju. Prvi je 2000 cd/m² vršna HDR svjetlina Super Retina XDR zaslona od 6,1 inča i 6,7 inča. Drugi je značajka uvijek uključenog zaslona koja korisnicima omogućuje postavljanje widgeta na zaključani zaslon radi lakšeg pristupa.

Za kupce u Sjedinjenim Državama i Kanadi tu je još jedna prednost – satelitsko slanje koordinata ili signala za pomoć bez potrebe pokrivenosti signalom zemaljske veze ili Wi-Fi veze. Ova značajka može i dijeliti lokaciju korisnika na Find My. Ali, besplatna je samo prve dvije godine od dana kupnje uređaja, prenosi pcekspert.

(Haber.ba)