BiH će sama izabrati svoje protivnike u grupi

Žrijeb grupa za Svjetsko juniorsko (U-21) prvenstvo za rukometaše u BiH od 14. do 28. jula ove godine održaće se 18. aprila u 20 sati u Sarajevu, tačnije u klubu “Koloseum”.

Selektor Zdenko Grbavac i njegovi izabranici saznaće imena rivala preko kojih će se pokušati domoći osmine finala. Tačnije, bh. tim će kao domaćin imati pravo izabrati protivnike u grupi.

Reprezentacije će biti podijeljenje u šest “šešira” sa po četiri tima. Biće žrebane u četiri grupe A, B, C i D. Četiri najbolje plasirane reprezentacije iz svake grupe plasiraće se u osminu finala, dok će peti i šesti igrati “Prezident kup” za plasman od 17. do 24. mjesta.
Žrijeb će biti poludirigovan, a nadgledaće ga Filip Bana, član Komisije za organizaciju takmičenja IHF-a. Pritom, BiH, kao domaćin turnira, imaće pravo da bira u kojoj će grupi igrati. Zbog toga će selekcije iz trećeg “šešira”, u kojem su bh. juniori, biti žrebane posljednje. Također, već je poznato da će Srbija iz “šešira” šest sigurno u Grupu A, kojoj će domaćin biti Banjaluka, a Hrvatska iz “šešira” jedan u Grupu B u Ljubuškom. Susreti Grupe C igraće se u Sarajevu, a D u Zenici.

Vrijedi spomenuti da se tokom žrijeba reprezentacija iz posljednja tri “šešira”, prema pravilima IHF-a, ne može desiti da su selekcije sa istog kontinenta u istoj grupi. Srbija je do SP došla nakon odustajanja predstavnika Okeanije, tako da može s bilo kojom selekcijom biti u istoj grupi.

“Vidjećemo kakav će sastav grupa biti. Kada bude određeno po pet selekcija u svakoj od četiri grupe imaćemo pravo da biramo u koju ćemo od njih. Također, dobićemo pet minuta za konsultacije nakon čega moramo odlučiti u koju ćemo grupu. To je malo vremena, ali se nadam da ćemo dobro izabrati. Moramo biti veoma oprezni i za kratko vrijeme analizirati sve grupe. Na primjer u prvom šeširu je Kongo koji je prividno lagan rival. To je selekcija koja je na Afričkom prvenstvu dobila Egipat i igrala finale sa Tunisom. Dakle, nisu za potcjenjivanje. Ne smijemo se voditi samo jednim laganim rivalom u grupi”, kaže Zdenko Grbavac, selektor juniorske selekcije naše zemlje.

Bh. juniori će pripreme za Svjetsko prvenstvo početi 9. juna okupljanjem u Sarajevu. Potom slijedi odlazak na Vlašić ili Kupres, gdje će biti obavljena prva faza, a naredne dvije će biti u gradu u kojem bude BiH igrala.

“Pripreme ćemo provesti u tri faze po deset dana. Između svake faze igrači će dobiti po dva ili tri dana slobodno. Na prvom spisku biće 22 igrača, a tokom priprema ćemo se odlučiti koji će momci imati čast da predstavljaju BiH na ovom velikom takmičenju i to na domaćem terenu”, završio je Grbavac.

Učesnici:

“Šešir” jedan: Španija, Hrvatska, Tunis, Kongo.
“Šešir” dva: Slovenija, Švedska, Francuska, Njemačka.
“Šešir” tri: Švajcarska, Rusija, BiH, Brazil.
“Šešir” četiri: Katar, Danska, Egipat, Argentina.
“Šešir” pet: Južna Koreja, Holandija, Angola, Čile.
“Šešir” šest: Kuvajt, Mađarska, Alžir, Srbija.

 

|Agencije|Trafika|Ba|