Bjesne borbe u čeličani u Marijupolju

Teške borbe bjesne u srušenoj čeličani u Marijupolju dok ruske snage pokušavaju da dokrajče posljednje branioce tog grada i fabrike i završe zauzimanje te strateški vitalne ukrajinske luke.

Krvava bitka je izbila usred rastućih spekulacija da predsjednik Vladimir Putin želi da se ruskom narodu predstavi s velikim uspjehom na bojnom polju – ili da najavi eskalaciju rata, u ponedjeljak, za Dan pobjede što je najveći patriotski praznik u ruskom kalendaru, koji obilježava trijumf Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.

Oko 2.000 ukrajinskih boraca, po najnovijoj procjeni Rusije, skriveno je u tunelima i bunkerima ispod velike čeličane Azovstal, posljednjem džepu otpora u gradu Marijupolju koji je u posljednja dva mjeseca uglavnom pretvoren u ruševine. Također se vjeruje da je u tunelima blokirano nekoliko stotina civila.

Kapetan Svjatoslav Palamar, zamjenik komandanta ukrajinskog puka “Azov” i predvodi branioce u čeličani, rekao je ukrajinskoj televiziji da su ruske trupe u fabrici već treći dan i da nailaze na žestok otpor.

“Teške borbe su u toku”, rekao je Palamar.

Rusi su uspjeli da uđu uz pomoć jednog električara koji zna raspored prostorija, rekao je Anton Geraščenko, savjetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

“Pokazao im je podzemne tunele koji vode do fabrike”, rekao je Geraščenko u videosnimku objavljenom u srijedu. “Jučer su Rusi počeli da jurišaju na te tunele, koristeći informacije koje su dobili od tog izdajnika”, iznio je on.

Kremlj je negirao da njegove trupe jurišaju na fabriku. Pad Mariupolja bio bi veliki uspjeh za Moskvu, lišavajući Ukrajinu vitalne luke, omogućavajući Rusiji da uspostavi kopneni koridor do poluostrva Krim koji je oduzela Ukrajini 2014. godine, i oslobađajući trupe za borbu na drugim mjestima u Donbasu, istočnom industrijski region za koji Kremlj kaže da je sada njegov glavni cilj.

Palamar je molio svijet da izvrši pritisak na Rusiju da dozvoli spašavanje civila iz čeličane zajedno s ranjenim borcima. Tokom vikenda evakuisano je oko 100 civila.

“Ranjeni vojnici umiru u agoniji zbog nepostojanja odgovarajućeg tretmana”, rekao je on putem videa.

Kremlj je tražio od boraca da se predaju. Oni su odbili. Rusija ih je takođe optužila da sprečavaju civile da odu.

Katerina Prokopenko, supruga komandanta puka Azov Denisa Prokopenka, izjavila je da će bez evakuacije trupe unutra poginuti: “Oni ostaju do kraja. Nadaju se samo čudu. Neće se predati”, rekla je ona za Associated press.

Deset sedmica od početka razornog rata, ukrajinska vojska tvrdi da je ponovo zauzela neke oblasti na jugu i odbila ruske napade na istoku, a ukrajinske i ruske snage se bore za svako selo.

Šef britanskih oružanih snaga načelnik Generalštaba, admiral Toni Radakin rekao je da Putin “pokušava da juri na taktičku pobjedu” prije Dana pobjede.

Radakin je za britansku televiziju rekao da Rusija koristi rakete i oružje takvom brzinom da je u “logističkom ratu” da bi se snabdjela.

Vašingtonski Institut za proučavanje rata saopštio je da su ukrajinske snage “u velikoj mjeri zaustavile rusko napredovanje u istočnoj Ukrajini”, a pojačani ruski napadi iz zraka na transportnu infrastrukturu u zapadnom dijelu zemlje nisu uspjeli da zaustave zapadne pošiljke pomoći Ukrajini.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

(Visoko.co.ba)