INTERVJU: Od učitelja iz osnovne škole do svjetski uspješnog trgovca zlatom i investitora u BiH

Dok u sunčano i radno nedjeljno jutro, s pogledom na zapanjujuću Dubai Marinu iz jedne u nizu visokih zgrada, indijski biznismen Nizar Sadruddin Adatiya provjerava cijene zlata grafikonima prikazanim na nekoliko ekrana istovremeno, Adatiya prihvaća da podijeli svoju poslovnu priču u intervjuu za web stranicu Park Group Dubai.

Nizar Sadruddin Adatiya uspješan je poduzetnik porijeklom iz Indije sa trenutnom adresom u Dubaiju koji je svoju zanimljivu i impresivnu poduzetničku priču započeo napuštanjem posla učitelja u osnovnoj školi u Indiji. Adatiya je osnovao kompaniju Berryfin International General Trading LLC i njome uspješno upravlja posljednjih četrnaest godina. Kompanija se bavi međunarodnom trgovinom zlatom, a takođe je članica konglomerata Park Group Dubai.

Adatiya je započeo ovaj posao dok je bio u Gujaratu (Indija) i vrlo brzo u njemu postigao zavidan uspjeh, što ga je navelo da napusti učiteljski posao i preseli se iz Indije u Dubai, gdje je vidio više prilika za rast svog biznisa.

Sa svojom briljantnom predanošću i poslovnim vještinama, Adatiya upravlja fondom od više od 100 miliona eura i opslužuje više od 1.000 zadovoljnih investitora širom svijeta, koji su mu povjerili svoja ulaganja u trgovinu zlatom.

Tajna njegovog uspjeha leži u preciznom i sigurnom povratu ulaganja u trgovinu zlatom na mjesečnoj osnovi.

Kroz sistem investicija Park Group Dubai, Berryfin International General Trading LLC. planira proširiti svoje poslovanje na teritoriju Bosne i Hercegovine.

P: Živite i radite u Dubaiju gdje i poslujete u globalnoj trgovini zlatom. Kako ste uopće pokrenuli ovaj posao?

Moja priča započinje u Gujaratu u Indiji, gdje sam rođen i odrastao uz podršku mog ujaka, jer sam oca izgubio kao malo dijete. Kasnije sam postao učitelj u osnovnoj školi, ali moj interes za pokretanje vlastitog posla vodio me ka trgovini zlatom, čime sam se počeo baviti još dok sam radio kao učitelj. Kada ljude u njihovom poslu pokreće strast onda uspjeh ne može izostati kao što nije ni kod mene nakon napuštanja učiteljske karijere.

Preseljenje u Dubai bio je korak koji sam morao poduzeti jer indijska vlada ograničava trgovinu zlatom pa sam zbog toga ovaj posao nastavio u Dubaiju.

P: Koja je glavna prodajna tačka vašeg poslovanja? Šta vas dovodi do uspjeha koji trenutno imate?

Prije svega, ovaj posao zahtijeva punu predanost. Našim investitorima obećavamo jedan do dva posto povrata ulaganja mjesečno i nikada ne kasnimo niti jedan dan s plaćanjem. Čak i za vrijeme pandemije zarađivali smo novac i plaćali investitorima njihov povrat ulaganja.

A imamo stotine ljudi koji su nam povjerili svoj novac, uloživši u trgovinu zlatom preko naše kompanije.

P: U čemu je tajna?

Pretpostavljam da nam za vrijeme izolacije i pandemije nije preostalo ništa drugo osim da se zatvorimo, fokusiramo, radimo, radimo i radimo (smijeh).

P: Imate li poslovne planove i za Bosnu i Hercegovinu?

Prvi put sam posjetio Bosnu i Hercegovinu 2019. godine putem Park Group Dubai.

Pozvan sam kao investitor i član Park Group Dubai da istražim poslovne mogućnosti tamo.

U prva 24 sata nakon istraživanja, odlučio sam da želim pokrenuti svoju kompaniju u Bosni.

Park Group Dubai mi je to pružio, kao i moju boravišnu vizu i radnu dozvolu.

Odmah po slijetanju u Bosnu dobio sam vijest da sam toga dana zaradio 35 000 dolara na jednoj od trgovina tog dana što mi je dalo znak da je Bosna za mene sretna zemlja.

P: Postali ste partner u drugim projektima putem PGD-a u Bosni?

Da, vidio sam nevjerovatne mogućnosti u ovoj brzorastućoj zemlji, a posebno uz ovaj vrlo organizovan i efikasan sistem za investitore koji vodi Park Group Dubai. Odluka o ulaganju donesena je u roku od samo sedam dana od moje posjete Sarajevu i tako sam odlučio da želim postati partner u jednom od građevinskih projekata u Ilijašu kod Sarajeva. Od tada zajedno planiramo ovaj projekat nazvan “Pearls of Bosnia”. 

Imao sam tada samo jedan mali zahtjev za PGD u vezi s tom saradnjom, a to je bilo potpisivanje ugovora poslije na letu natrag za Dubai, kako bih ponosno mogao poslati video snimke  i fotografije u svoj rodni grad u Indiji, gdje sam započeo svoju poslovnu karijeru.

Iskreno vjerujem da je Bosna i Hercegovina za mene otvorila vrata evropskog tržišta i apsolutno volim tu zemlju.

P: Koja bi mogla biti vaša poruka drugim investitorima koji razmišljaju o ulaganju u Bosnu i Hercegovinu?

Obratite se kompaniji Park Group Dubai i dobit ćete sve informacije o ovoj nevjerovatnoj zemlji, a onda i pomoć na svakom koraku bilo da kupujete nekretnine ili istražujete poslovne mogućnosti.