Je li vam Google poslao ovo upozorenje: Javlja se samo jednom

Android korisnici od prvog dana imaju naviku da instaliraju aplikacije sa strane, ali sada Google korisnicima šalje upozorenja o učitavanju eksternih aplikacija..

Kompanija je prvo počela da izdaje upozorenjima korisnicima Pixel uređaja koji preuzimaju ažuriranja aplikacija sa strane, kada je Android 14 objavljen prošle godine.

Treća strana

Sada sve više korisnika Android počinje da primjećuje za aplikacije koje nisu iz Google ili Galaxy ekosistema.

Jedan korisnik Galaxy S23 Ultra telefona je dobio upozorenje kada je želio da instalira ažuriranje za aplikaciju AccuWeather s eksterne prodavnice aplikacija, piše B92.

– Ažurirate ovu aplikaciju iz APK Mirror Installera (beta)? Ova aplikacija obično dobiva ažuriranja iz Google Play prodavnice. Ažuriranjem iz drugog izvora, moći ćete da primate buduća ažuriranja iz bilo kog izvora na svom telefonu. To može da izmijeni funkcionalnost aplikacije. Korisniku su potom ponuđene dvije opcije: “Cancel” ili “Update anyway”.

Upozorenje se pojavljuje samo jednom. Ako preuzmete aplikaciju iz Play prodavnice, a zatim učitate ažuriranu verziju iz eksternog izvora, nećete ponovo dobiti upozorenje za sljedeće ažuriranje.

Vlasnik aplikacije

Problem može biti da, ukoliko instalirate ažuriranje iz prodavnice aplikacija treće strane, iz nekog razloga ono možda nema funkciju koja je bila dostupna u prethodnoj verziji aplikacije.

Ova praksa kompanije Google može biti iritantna za neke korisnike koji su navikli na sideloading aplikacija. Play Store ima pravo da šalje ova upozorenja, jer od Android 14 verzije prodavnica aplikacija iz koje ste prvobitno instalirali aplikaciju smatra se vlasnikom te aplikacije. Kao takva, može da šalje upozorenje ako se ažuriranje zahtijeva iz drugog izvora.