Site icon DnevniBUZZ

Jedni zabrinuti zbog tema sastanka, drugi za globalnu sigurnost

Ni dan nakon sastanka Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sa predsjednikom Rusije Vladmirom Putinom utisci se ne smiruju. Uslijedile su reakcije regionalnih i domaćih političara. Jedni zabrinuti zbog tema sastanka, drugi za globalnu sigurnost. Iako je sastanak Dodika i Putina bio gotovo obavijen velom tajnosti, nije nepoznato da je Dodik jedan od malobrojnih političara koji se sastaje sa Putinom nakon agresije Rusije na Ukrajinu, i to već drugi put ove godine.

Dok brojni lideri širom svijeta osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu i izbjegavaju susrete sa Vladimirom Putinom, Milorad Dodik sa ponosom ističe da je susret bio srdačan. I ne samo to, pohvalio se i da je ovo njihov treći susret u posljednjih 10 mjeseci.

“Mi nastavljamo u kontinuitetu da razgovaramo o svim tim pitanjima, predsjednik Putin zaista je upoznat o detaljima. Razgovarali smo o energetskim pitanjima, prije svega o gasovodu i dvije elektrane”, kazao je Dodik.

Energetika nije bila jedina tema. I prije putovanja Dodik nije krio da će na stolu biti i mandat EUFOR-a. Danas ne krije zadovoljstvo odlukom Rusije da podrži produženje ove misije u našoj zemlji. To je, zapravo, i jedan od razloga zašto je otišao u Rusiju – da Putina zamoli da Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a ne stavi veto na produženje mandata misije Althea. Ta opcija je, za Dodika, bezbolnija od NATO-a.

“RS će ostati u fokusu pažnje i na najvećem nivou u vezi s razgovorima u UN-u kada je u pitanju produženje misije Althea u BiH. Zatražio sam od predsjednika Vladimira Putina da Rusija podrži produženje ove misije u obliku u kojem je do sada bila prisutna”, napisao je na Twitteru.

Uz Milorada Dodika, poznato je da predsjednik Rusije razgovore vodi i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. A, Vučić nije krio strah od mogućih novih sukoba nakon najavljenog obraćanja Putina javnosti, i to prvi put od početka invazije.

“Ruski mediji su navaljivali, ja sam rekao da ne mogu da pričam o nečemu što nisam čuo. Ali nije teško pretpostaviti šta će Putin reći, pretpostavljam da se približavamo velikom svjetskom sukobu, kakav nismo imali od Drugog svjetskog rata”, izjavio je Vučić.

Dok se sankcije Evropske unije prema Rusiji nastavljaju, Putin nastavlja razgovore i sastanke sa onima koji podržavaju agresiju Rusije na Ukrajinu. Sve to predstavlja prst u oko Evropskoj uniji, tvrdi Nenad Čanak, predsjednik Socijaldemokrata Vojvodine: “Putinu odgovara zaoštravanje odnosa u regionu i u tom svjetlu treba gledati i na posjetu Milorada Dodika. Putinove izjave samo pojačavaju sumnju EU-a u iskrenost Srbije na evropskom putu. To Putin sračunato radi da bi što više odvojio Srbiju od evropskih saveznika”.

Pitanje je da li se Srbija uopće trudi da korača ka Evropskoj uniji. Njegovanjem odnosa sa Rusijom nečujno daju i više nego direktan odgovor evropskim saveznicima. Dodikov odgovor, s druge strane, glasan je. Razlika je samo što njegov glas, iako je on član Predsjedništva BiH, nije zvaničan stav države.

Visoko.ba/federalna.ba

(Visoko.co.ba)

Exit mobile version