Jesenja torta od jabuka i badema

Sastojci: 
Tijesto:
250 g brašna
120 g šećera
1 jaje
150 g maslaca
malo soli
Fil:
cca 1 kg jabuka
250 ml slatkog vrhnja
100 g maslaca
130 g šećera
1 jaje
sok i kora jednog limuna
Posip:
100 g listića badema
1 kašika smeđeg šećera
po želji cimet

Priprema:

Zamijesite prhko tijesto i stavite na hlađenje. Za to vrijeme ogulite i narežite jabuke na kockice, prelijte ih sokom od limuna da ne potamne. Izmutite slatko vrhnje sa šećerom, jajetom i maslacem, dodajte limunovu koricu. Na razvaljano tijesto prvo posložite jabuke a zatim ih prelijte smjesom od vrhnja. Po želji pospite listićima badema i kašikom smeđeg šećera, a možete dodati i malo cimeta. Pecite na 180 stepeni oko 45 min.

(Ljepotaizdravlje.ba)