Na britanskoj listi i supruga šefa ruske diplomatije

Vlasti Velike Britanije uvrstile su dodatnih 206 lica na listu sankcija uvedenih Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, a među sankcionisanim je i Maria Lavrova, supruga ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Lavrovoj je zabranjen ulazak u Veliku Britaniju i zamrznuta je sva njena imovina u toj zemlji.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss navela je u saopćenju da je 178 pojedinaca, koji su dodani na listu sankcija, oni za koje se smatra da podržavaju separatističke regije na istoku Ukrajini.

“U svjetlu užasnih raketnih napada na civile u istočnoj Ukrajini, danas sankcioniramo one koji podržavaju ilegalno otcijepljene regije i saučesnici su u zločinima protiv ukrajinskog naroda. Nastavićemo da ciljamo sve one koji pomažu i podržavaju Putinov rat“, poručila je Truss.

Velika Britanija usklađuje svoje sankcije sa sankcijama koje Rusiji uvodi i Evropska unija.

Truss je dodala da današnje sankcije uključuju i produženje zabrane uvoza ruske robe i izvoza luksuzne robe u Rusiju.

“Od sutra zabranjujemo uvoz ruskog željeza i čelika, kao i izvoz kvantnih tehnologija i naprednih materijala koji su Putinu prijeko potrebni. Nećemo mirovati u našoj misiji da zaustavimo Putinovu ratnu mašinu“, rekla je Truss.

Među ostalima koji su danas stavljeni na listu sankcija su i Sergej Kozlov, predsjednik vlade otcijepljene takozvane Luganske narodne republike Aleksandar Anančenko, premijer takozvane Donjecke narodne republike te brojni ruski oligarsi.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

(Visoko.co.ba)