Nastavljen protest poljoprivrednika u Berlinu

BERLIN – Njemački poljoprivrednici nastavili su protest u Berlinu, a za učešće u današnjim akcijama prijavljeno je 10.000 ljudi.

Parola demonstranata glasi “Zaustavimo nepravdu i glad – ojačajmo prava farmera po cijelom svijetu”, a plan demonstranata je da se traktorima provozaju po gradu i marš završe kod kancelarije njemačkog kancelara Olafa Šolca.
Poljoprivrednici su njemačkom ministru poljoprivrede jutros predali protestnu notu, prenosi TASS.
Na ulicama Berlina se čuju parole “Dobroj hrani potrebna je budućnost – za seosku i organsku poljoprivredu, bez GMO!” i “Umorni smo od agroindustrijskog kompleksa!”.
Pojedini učesnici protesta obučeni su kao pčele ili krave i drže zastave ekoloških organizacija, a cijeli događaj ispraćen je glasnim bubnjevima i muzikom gajdi.
Nekoliko metara od ovih aktivista nalaze se traktori i kombiji, a na natpisima koje nose, između ostalog, piše “Seljaci su bitniji od korporativnih interesa!”.
Prošli protesti poljoprivrednika održani su 15. januara, kada je prisustvovalo 10.000 ljudi.
Predsjednik njemačkog udruženja poljoprivrednika rekao je tom prilikom da skupovi neće prestati sve dok vlasti ne odustanu od namjere da povećaju poreze.
Poljoprivrednici su zaprijetili novim velikim protestima u ponedjeljak, 22. januara, ukoliko vlasti ne ispune njihove zahtjeve. Srna