Naučnici na korak do vakcine koja štiti od svih korona virusa

Eksperiment naučnika je zaokret ka strategiji “proaktivne vakcinologije” tokom koje će vakcine biti dizajnirane i spremne za proizvodnju i prije nego što se pojavi potencijalni pandemijski virus, piše The Guardian.

Vakcina je napravljena vezivanjem bezopasnih proteina iz različitih korona virusa na sitne nanočestice koje se, zatim, ubrizgavaju kako bi potakle odbranu tijela na borbu protiv virusa – ako ikada napadnu.

S obzirom na to da vakcina trenira imuni sistem da cilja proteine koji su zajednički za mnoge različite tipove korona virusa, zaštita koju izaziva je izuzetno široka, što je čini efikasnom protiv poznatih i nepoznatih virusa iste familije.

Širok imuni odgovor

“Pokazali smo da relativno jednostavna vakcina i dalje može da pruži direktan odgovor na niz različitih virusa. To nas vodi jedan korak naprijed ka našem cilju stvaranja vakcina prije nego što pandemija i počne”, ​​rekao je Rory Hills, istraživač na Univerzitetu Cambridge.

Testovi na miševima su pokazali da je vakcina izazvala širok imuni odgovor na korona viruse, uključujući SARS-CoV-1, patogen koji je izazvao izbijanje SARS-a 2003. godine, iako proteini iz tog virusa nisu dodavani nanočesticama vakcine.

Detalji o radu, saradnji između univerziteta Cambridge i Oxford te Kalifornijskog instituta za tehnologiju, objavljeni su u časopisu Nature Nanotechnology, prenosi Beta.

(Haber.ba)