Ojačajte imunitet uz pet zdravih namirnica

Pri odbrani organizma od bilo koje bolesti, bitno je neprestano raditi na jačanju imuniteta. Raznolika prehrana bogata vitaminima A, D, E i C, te selenom i cinkom ključna je pri izgradnji imuniteta, pogotovo tokom sezone prehlade i gripe.

Prema magazinu Men's Health ovo su namirnice koje svakodnevno treba konzumirati:

Jaja

Jaja su bogata vitaminima D i B12 koji su neophodni za stvaranje bijelih krvnih zrnaca koja stvaraju antitijela i zato su idealan način na ojačate imunitet za borbu protiv bolesti i da kontrolišete upalne procese. Jaja su poznata kao jedna od najhranjivijih namirnica, a sadrže samo 75 kalorija, od toga je: 7 grama visokokvalitetnih proteina, 5 grama masti i 1,6 grama zasićenih masti, zajedno sa željezom, vitaminima, mineralima i karotenoidima.

Paprike

Jedna šolja nasjeckane paprike sadrži i do tri puta više vitamina C od količine preporučene za unos. Pored vitamina C, paprike su bogate antioksidansima poput beta karotena.

Bijeli luk

Bijeli luk je stari narodni lijek za jačanje imunološkog sistema jer je bogat antioksidansima, aminokiselinama i enzimima koji pomažu pri izgradnji mišića, te štite zdravlje crijeva.

Sjemenke suncokreta

Nezasićene masti iz sjemenki suncokreta u organizmu se bore protiv upala, a vitamin E pomaže pri oporavku oštećenih ćelija. Također, sjeme suncokreta dobar je izvor korisnih biljnih spojeva, uključujući fenolne kiseline i flavonoide – koji također djeluju kao antioksidansi.

Kefir

Kefir je prepun probiotika koji su zapravo vrste dobrih bakterija i gljivica koje žive u gastrointestinalnom traktu te igraju veliku ulogu u imunološkom sistemu čovjeka. Kefir je često obogaćen vitaminima i mineralima, a također je 99% bez laktoze te je tako prihvatljiv i onima koji imaju slabiju toleranciju na ovu vrstu šećera koja se nalazi u mliječnim proizvodima.