Opasna zarazna bolest Afrička svinjska kuga pojavila se u Bratuncu

Jučer je u vezi te pojave održan hitan sastanak Štaba za vanredne situacije. A evo šta je u vezi ovog za N1 kazao dr. Lazar Prodanović, načelnik opštine Bratunac.

“Nakon što je ova zarazna bolest na području Bratunca potvrđena 24. januara i još dvije svinje iz istog domaćinstva eutanizirane, mi smo održali sastanak na kojem smo u skladu sa zakonskim odredbama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dobili i određena uputstva za dalje postupanje. U toku je popis svih imanja na kojima se drže i uzgajaju svinje, registracija i obilježavanje svih neobilježenih grla i to će biti završeno u roku od sedam dana”, kazao je dr. Lazar Prodanović, načelnik opštine Bratunac.

Načelnik Prodanović je naglasio da se vrši nadzor svih imanja u zaraženom području koje se određuje u prečniku od tri kilometra od epicentra zaraze dok je potencijalna opasnost zaraze u krugu od deset kilometara.

“Zabranjeno je premiještanje i prevoz svinja svim putevima bez odobrenje veterinarskog inspektora. Zabranjen je izlazak i ulazak i svih drugih domaćih životinja na zaraženom imanju. Ove zabrane su na snazi 45 dana ukoliko se u međuvremenu ne pojave novi slučajevi bolesti”, kaže dr. Prodanović i dodaje: “Izdali smo obavještenje stanovništvu da ukoliko kod životinja primijete simptome kao što su: crvenilo, visoka temperatura, povraćanje, odsustvo potrebe za hranom.., odmah o tome obavijeste nadležnog veterinara u Veterinarskoj ambulanti u Bratuncu.”

On je dodao još da je ovoj lošoj situaciji možda ohrabrujuća okolnost što se ova zaraza pojavila nakon što je minula tzv. sezona svinjokolja u vrijeme vjerskih i drugih praznika kojih je bilo puno u posljednje vrijeme, tako da je trenutni fond svinja u Bratuncu prilično smanjen, a tako i mogućnost širenja zaraze.
Opasna bolest koja nema lijeka

Načelnik Prodanović je kazao još da su po svim mjerama zaštite uginula i eutanazirane životinje zakopane i dodao:
“Ono što nam predstoji u ovom mjesecu je donošenje odluke i određivanje lokacije na kojoj će se, po svim propisima, izgraditi odgovarajuća uslovno rečeno „grobnica“ za odlaganje uginulih i eutanaziranih životinja bilo da se radi o zarazi ili nekim drugim razlozima. Krizni štab će ponovo zasijedati u ponedjeljak i donosiće nove mjere ukoliko se za to bude ukazala potreba.”

Afrička kuga svinja, virusna je zarazna infekcija svinja i veoma je opasna bolest domaćih i divljih svinja koja se ne liječi. Ne postoji vakcina i ginu sve oboljele svinje bez obzira na kategoriju. U slučaju pojave zaraze kod samo jedne svinje u gazdinstvu, ubijaju se sve svinje. Bolest nije zoonoza i ne prenosi se na čovjeka, ali je takve prirode da se lako širi…

U prošlogodišnjoj epidemiji ove bolesti u opštinama Bijeljina, Ugljevik i Lopare ubijeno je više hiljada svinja kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

(Haber.ba)