Otvoreni sefovi Josipa Broza Tita

Tročlana državna komisija u Beogradu je u ime predsjednika Srbije, poslije više od tri decenije, otvorila sefove u kojima su stvari Josipa Broza Tita. Komisija Srbije je otvorila sefove u Narodnoj banci Srbije, u kojima je Predsjedništvo SFRJ pohranilo Titove stvari nakon njegove smrti 1980. godine.

Na čelu komisije bio je profesor Oliver Antić, savjetnik predsjednika Republike Srbije Nikolića, a otvaranju su prisustvovali i Nikolićev savjetnik, general Milorad Simić, kao i zamjenik generalnog sekretara predsjednika Nenad Jevremović.

Šta je delegacija u NBS otkrila, u narednih desetak dana ostaće tajna, dok se ne utvrdi priroda nađenih stvari. Takav je dogovor, kako je rekao prof. Oliver Antić, napravljen i s predsednikom Nikolićem.

S obzirom na to da se preko 30 godina nije znalo šta je u sefovima – da li su u pitanju lične Brozove stvari ili vlasništvo države, i da je administracija na ove sefove čak i zaboravila, zadatak Komisije je da zapisnički utvrdi sadržaj pohranjenih vreća. Pošto se u jednoj, kako se pretpostavlja, nalazi spisak onoga što je zapečaćeno u ostalima, posao Komisije je da ”sravni” stvari sa spiska sa onim što je nađeno, da utvrdi da li nešto nedostaje, i obavijesti sud ima li stvari koje bi trebalo da uđu u ostavinsku masu.

Otvaranje sefova dogodilo se na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih nasljednika, koji je krajem prošle godine uputio zahtjev Kabinetu predsjednika Srbije da, kao pravni nasljednik nekadašnjeg Predsjedništva SFRJ, omogući uvid u sadržaj sefova. Otvaranju nisu prisustvovali ni predstavnik Prvog osnovnog suda, ni advokati Brozovih nasljednika, iako su oni to pismeno tražili od suda. Naime, po zakonu, kako je objašnjeno u Predsjedništvu, oni i nisu mogli prisustvovati.

Prema jednoj verziji, komisija je, poslije Titove smrti, popisala 14 vreća, i u njima su bila posebno vrijedna ulja na platnu, ostala iza srpskih kraljevskih dinastija. Prema drugoj, riječ je o 11 džakova sa zlatom, nakitom, posljednjim Titovim predsjedničkim platama i autorskim honorarima.

Ako Komisija, uz pomoć vještaka, utvrdi da je u vrećama bilo bilo šta od ličnih stvari bivšeg jugoslovenskog predsjednika, o tome će obavijestiti sud i predati te stvari u sudski depozit.

 

|Agencije|Trafika|Ba|