Potraga za osumnječenim/a za napad u Bostonu se nastavlja

Američki istražitelji svim sredstvima pokušavaju pronaći odgovorne osobe za bombaški napad u Bostonu u kojemu je poginulo troje ljudi, među kojima jedno dijete, a ozlijeđeno preko 170 osoba.

FBI i policija pozvali su građane koji su svjedočili eksploziji ili čak snimili događaj da se što prije jave kako bi im pomogli u traženju krivca. Neke su snimke i fotografije došle u ruke bostonskom TV kanalu 7News, a prikazuje, kako prenose mediji, sumnjivog muškarca odjevenog crno. Muškarac nije sumnjiv zbog boje svoje odjeće, ali izaziva pažnju neuobičajenim ponašanjem.

Istražitelji su razgovarali s čovjekom koji je napravio fotografije: “Vidite da ta osoba zapravo bježi s mjesta događaja. Ili je bio teško ozlijeđen pa se uspaničario, ili bježi iz nekih drugih razloga”, rekao je.

Na fotografiji drugog čitatelja vidi se sumnjiva torba uz cestu pokraj poštanskog sandučića. Na drugoj, koja je namjerno zamućena zbog šokantnog sadržaja, nema ni traga od torbe. Čovjek koji je zabilježio događaj kaže da je između prve i druge slike prošlo sat vremena.

Inače istraželji vjeruju da su bombe korištene u napadu zapravo bile u ekspres-loncima sa šrapnelima i barutom, skrivenima u ruksacima. Eksplozije su bile vremenski podešene, rekli su neimenovani predstavnici vlasti NBC-u, i nisu bile dovoljno jake da bi samo tlakom zraka izazvale tragediju. Međutim, kobni su bili šrapneli koji su odletjeli na veliku udaljenost.

Iako će se uskoro vjerojatno sa sigurnošću doznati tko je odgovoran za bostonski napad, dio američkih medija uranio je s bacanjem sumnje na 20-godišnjeg Saudijca koji nije niti osumnjičen. Novinarka LA Timesa donosi jedan drugačiji pristup tragediji, pristup muslimana u SAD-u.

“Mnogim muslimanima koji su čuli za eksploziju na bostonskom maratonu kroz glavu je u tom trenutku prošla samo jedna pomisao: ‘Samo da ne bude musliman'”. Za muslimane koji su preživjeli histeriju nakon bombaškog napada u Oklahomi 1995. i napada na WTC 2011. takva je misao posve razumljiva.

Pojedine američke muslimanske zajednice odmah su se javno očitovale i osudile napad, ali njihova su priopćenja uglavnom prošla nezamijećeno. New York Post je objavio da se radi o Saudijcu, a novinarka Pamela Geller požurila je događaj nazvati “bostonskim džihadom”.

U ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu CBS-ov dopisnik John Miller, inače bivši šef FBI-jevih odnosa s javnošću, rekao je da je Saudijac trčao (kao i svi ostali) na mjestu događaja dok ga nije presreo jedan prolaznik. Kako javlja LA Times, “mladić surađuje s vlastima, nije uhićen i rekao je da nije umiješan u eksplozije, a novinarka Geller je islamofobična blogerica koja je izgradila karijeru na napadujući musliman”.

FBI je objavio da zasad “nema nikakvih dodatnih prijetnji” u Bostonu. Na konferenciji za novinare demantirana je ranija informacija o pronađenim neeksplodiranim bombama. FBI je sada objavio da nisu pronađene nikakve bombe osim onih koje su eksplodirale. Također su rekli da još uvijek nitko nije uhićen zbog napada.

Američki predsjednik Obama je napad nazvao “gnjusnim i kukavičkim činom”. “Svaki bombaški napad na nevine civile je teroristički čin”, dodao je te istaknuo da se još ne zna koja skupina ili pojedinac stoji iza zločina, “a sve ostalo su špekulacije”.

 

|Agencije|Trafika|Ba|