Rudari dočekali jutro na otvorenom

Rudari sedam rudnika u Federaciji BiH dočekali su jutro na otvorenom ispred zgrade federalne Vlade i ponavljaju da ne odustaju od svojih zahtjeva. Rudari su noć proveli okupljeni u manjim grupa oko zapaljenih vatri i ogrnuti dekama koje su im, uz tople napitke, donosili građani.

Danas se očekuje razgovor sindikata i vlasti radi iznalaženja zajedničkih rješenja.

Na sinoćnjem sastanku u Vladi FBiH, koji je sazvao premijer Fadil Novalić, formiran je pregovarački tim za razgovore sa predstavnicima rudara, koji su najavili nastavak protesta.

 

Vlada formira pregovarački tim, rudari nezadovoljni – nastavljaju protest

Okončan je hitan sastanak u Vladi FBiH koji je sazvao premijer Federacije BiH Fadila Novalića. U obraćanju medijima nakon sastanka, Novalić je kazao da je sazvao sastanak kako bi čuo “šta je tačan problem”. “Nažalost, nisam dobio odgovor i u tom smislu smo formirali pregovaračku grupu koja tr…

Resorni ministar Nermin Džindić rekao je da su na sastanku analizirali svih osam zahtjeva sindikata, te zadužili novoformiranu radnu grupu da odmah uđu u pregovore.

“Nekoliko zahtjeva sa njihovog spiska su logični i mi ćemo ih prihvatiti, neki nisu logični i trebamo razgovarati. Nemoguće je odjednom zamijeniti sedam direktora iz sedam rudnika. Doveli bi sistem do kolapsa”, naveo je Džindić.

On je još jednom pozvao sve sindikate na razgovor i istakao da FBiH ne smiju dovesti u situaciju da se ugrozi snabdijevanje električnom energijom.

Rudari sedam rudnika koncerna “Elektroprivrede” jučer ujutro su donijeli odluku o pokretanju radničke neposlušnosti prekidom proizvodnje kako bi dodatno iskazali protest protiv jednostranih odluka nadležnih.

Tokom dana okupili su se na protestu ispred zgrade Vlade FBiH. Rudari traže da bude ispunjeno njihovih devet zahtjeva, među kojima su utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i ostavka svih direktora u Koncernu “Elektroprivrede”.

Rudari traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku, te uvezivanje radnog staža. 

federalna.ba / Visoko.co.ba

(Visoko.co.ba)