Rudari odbili sići u jame u rudnicima širom Federacije BiH

Rudari oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, “Raspotočje” i “Stara jama” obustavili su proizvodnju. I rudari rudnika u Brezi i Kaknju odbili su danas sići u jame, nakon odluke Upravnog odbora Elektroprivrede BiH da svojim radnicima isplati jednokratnu novčanu pomoć od 750 KM, dok ovom odlukom nisu obuhvaćeni zaposleni u rudnicima u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH.

Iz Elektroprivrede je za BHT1 potvrđeno da je naloženo rudnicima da donesu odluke o isplati identične pomoći i za rudare.

Predsjednik Sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić izjavio je kako su jamu napustili i rudari u pogonu “Raspotočje”, koji su bili sišli u jamu u drugoj smjeni. Tako su se i zenički rudari priključili rudarskom neposluhu, u koji su stupili rudari iz koncerna JP Elektroprivreda BiH.

“Upravo sam se vratio iz ‘Raspotočja’, gdje su rudari također napustili jamu. Svi su stali i stupili u rudarski neposluh, nakon što su danas saznali da je Javno preduzeće Elektroprivreda BiH svojim zaposlenim isplatila po 750 KM. Rudari su izostavljeni iz te isplate pa, ako mogu bez rudara, eto im neka rade. Proizvodnju su obustavili svi u Brezi, Kaknju”, kazao je Avdić.

JP Elektroprivreda BiH je u skladu s Uredbom Vlade Federacije BiH donijela odluku o isplati novčane pomoći radnicima na ime pomoći zbog rasta inflacije. Ali, pomoć, podsjeća Avdić, nije isplaćena rudarima iz rudnika koji posluju u okviru tog koncerna, piše BHRT.

(Haber.ba)