Sahranjena bivša britanska premijerka Margaret Thatcher

Velika Britanija i svijet danas se opraštaju od bivše premijerke i “iron lady” Margaret Thatcher. Na sahrani je bilo preko dvije hiljade svjetskih čelnika iz 170 zemalja za čiju se sigurnost brine više od četiri hiljade policajaca.

Povorka je krenula u 11 sati po lokalnom vremenu uz visoke mjere počasti. Kovčeg prve žene koja je vodila vladu Velike Britanije vozila su zaprežna kola 1,9 kilometar od Westminsterske palače do katedrale sv. Pavla. Zvona Big Bena ušutjela su prvi put nakon pogreba Winstona Churchilla 1965. Počast željeznoj lady odali su i 700 pripadnika oružanih snaga i specijalci SAD-a. Kovčeg prekriven državnom zastavom krenuo je ulicama centra Londona od Crkve Svetog Klementa do Katedrale Svetog Pavla, a na ruti su se našli i simpatizeri i oponenti Margaret Thatcher, poznate po vladanju čvrstom rukom.

Tijekom povorke se mogao čuti pljesak, ali i povremena zviždanja i negativna dobacivanja. Ipak, prosvjednika je bilo malo i veći incidenti nisu zabilježeni.

Podsjećamo, smrt Margaret Thatcher izazvala je podijeljene reakcije. Desnica je duboko poštuje zbog oživljavanja britanske ekonomije i oštroga stava u ratu s Argentinom oko Falklandskog otočja, dok joj ljevica zamjera gušenje sindikalizma i nedostatak suosjećanja s radničkom klasom.

Antagonizam je otišao toliko daleko da je dio građana “proslavio” njenu smrt na ulicama Londona pjevajući poznatu pjesmu iz Čarobnjaka iz Oza “Ding dong, vještica je mrtva”.

Scotland Yard i danas je očekivao prosvjed, a protivnici njezinih stavova i režima otišli su tako daleko da su najavili da će na kovčeg bacati jaja, ugljen ili mlijeko ako se uspiju dovoljno približiti, ili će samo okrenuti leđa pogrebnoj povorci odjeveni u jarkocrvene majice te tako pokazati svoje nepoštovanje. Većih incidenata na sahrani ipak nije bilo.

Londonski biskup Richard Chartes u svojoj se propovijedi osvrnuo upravo na kontroverze vezane uz bivšu premijerku. “Nakon olujnoga života u žarištu političkih kontroverzi, stigao je veliki mir. Oluja sukobljenih mišljenja našla se u središtu gospođe Thatcher koja je postala simboličnom osobom, a od njezina su se imena skovale nove riječi. Ali sahrana nije vrijeme za raspravu o njezinu nasljedstvu. Ležeći ovdje jedna je od nas, predmet zajedničke sudbine svih živih bića”, rekao je.

Prema želji Margaret Thatcher, sahrana nije bila državnička, ali ključnu ulogu u ceremoniji imale su oružane snage. Thatcher je pokopana na privatnoj ceremoniji u krugu najbliže familije. Unatoč kontroverzama koje su obilježile njezinu vladavinu, zasigurno je jedna od najvažnijih osoba svjetske politike druge polovice 20. stoljeća, koja je na velika vrata vratila utjecaj Ujedinjenom Kraljevstvu. Uz Ronalda Regana, bivšeg američkog predsjednika s kojim je prijateljevala i radila na padu komunizma u Istočnoj Europi, smatrana je glavnim zagovornikom neoliberalnog ekonomskog poretka koji je i danas na snazi. Obitelj lady Thatcher zamolila je građane da novac, umjesto za kupnju vijenaca, daruju bolnici Royal Hospital Chelsea. Procjenjuje se da će  ova sahrana koštati oko osam milijuna funti.

Sigurnost na ulicama osiguravale su četiri hiljade policajaca. Više od dvije hiljade ljudi dočekalo je kovčeg u Katedrali. Među njima brojni svjetski i britanski dužnosnici predvođeni Kraljicom Elizabethom II.

Od Thatcher se citatom iz Biblije oprostio i premijer David Cameron. “U kući Oca mojega mnogi su stanovi. Kad ne bi bilo tako, bio bih vam rekao, jer idem da vam pripravim mjesto. I kad otiđem i pripravim mjesto, opet ću doći i uzet ću vas k sebi, da i vi budete, gdje sam ja”. “Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima”, pročitala je biblijski citat baruničina unuka Amanda, a velečasni David Ison poručio:

“Sjećamo se s velikom zahvalnošću njezinog vodstva ove nacije, njezine hrabrosti, ustrajnosti, njezine odlučnosti da ostvari ono što za što je vjerovala da je za opće dobro”.

 

|Agencije|Trafika|Ba|