Škole treba posljednje zatvarati

Omikron soj postaje dominantan. Pored njega su i brojni drugi oblici virusa. Testiranja sve brojnija, a epidemiološke mjere razlikuju se od kantona do kantona. To se odnosi i na obrazovne ustanove.

Učenici Srednjobosanskog kantona, koji nastavu pohađaju prema hrvatskom planu i programu, danas su se vratili u školske klupe. Bez obzira na pogoršanu epidemiošku situaciju, drugo polugodište nije odgođeno.

Za razliku od ovog kantona, nadležni u Zeničko-dobojskom kantonu su se odlučili za oštrije mjere, odnosno online režim nastave. Ipak, ove mjere odnose se isključivo na obrazovne ustanove, dok one ostale rade bez velikih ograničenja, te se okupljanja bilo kojeg drugog tipa odvijaju bez mnogo problema. Podsjećamo, preporuka Federalnog kriznog štaba bila je da restrikcije za školske ustanove trebaju biti na posljednjem mjestu.

“Škole treba posljednje zatvarati, vidimo da djeca dosta lako prebole taj omikron. Ono što također možemo reći, problem je prenosa, jer djeca više prenose. Međutim, to je samo odgoda. Sav naš napor treba ići u smjeru da gledamo koliko je zdravstveni sistem popunjen i koliko on ima još tih dodatnih kapaciteta, da ne dođemo do prepunjenosti, da ne možemo primiti ljude, a ostalo – ne vidim neke prepreke veće, prije bi napravio restrikcije u nekim drugim sektorima oko okupljanja, nego u samim školama”, kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Epidemiološka situacija u cijeloj državi je pogoršana, u velikoj mjeri zbog novogodišnjih praznika u proteklom periodu. Ovome svjedoče i drive in punktovi za testiranje na koronavirus, koji rade punom parom. Redovi automobila su dugi, a čekanje na rezultate testiranja traju i po nekoliko dana.

“Mislim da bi se trebalo razmisliti i sutra ćemo razgovarati o tome da li testirati samo one koji su teže bolesni, koji idu prema bolničkom krevetu, da li su pozitivni. Ova ostala testiranja – imam osjećaj da u odrđenim trenucima to gubi smisao. Još ne, ali smo na toj nekoj granici kada je potrebno da se o tome razgovara”, dodaje Čerkez.

Dok kantoni uvode određene mjere, svaki zasebno, u odnosu na vlastitu epidemiološku sliku, generalno građani ne bi smjeli zaboraviti na mjere opreza koje sami mogu primjenjivati, da bi zaštitili svoje, te zdravlje onih oko sebe.

Visoko.co.ba/federalna.ba

(Visoko.co.ba)