Skromnost ili odličan PR?

U industriji tehnologije, postoji tradicija po kojoj direktori multimilionske iznose mijenjaju za skromnu platu od jednog dolara.

Doduše, ne grcaju u siromaštvu jer imaju odličnu zaradu od dionica, a taj čin se smatra ultimativnim statusnim simbolom u Silikonskoj dolini.

Donosimo pregled najpoznatijih direktora koji su milionaši, ali plata im iznosi jedan dolar, po izboru magazina Complex:

1. Larry Ellison (Oracle)

Teško je vjerovati da čovjek koji ima svoj vlastiti otok zarađuje samo jedan dolar, no on je napravio upravo to u 2010. godini. I dalje se njegovo bogatstvo procjenjuje na 41 milijardu dolara.

2. Mark Pincus (Zynga)

Ako niste čuli za Zyngu, to je kompanija koja je zaslužna za Farmville, jednu od najpopularnijih (i najiritantnijih) igrica na svijetu. Pincusovo bogatstvo se procjenjuje na 800 miliona dolara.

3. Eric Schmidt, Larry Page, Sergey Brin (Google)

Kombinirano, njihovo bogatstvo se procjenjuje na 50 milijardi dolara, a smatra ih se jednim od najutjecajnijih ljudi u industriji.

4. Meg Whitman (HP)

Nakon što je dopustila da bivši direktor ode s 10 miliona dolara bonusa, Whitman je drastično srezala plate. Doduše, to nije promijenilo činjenicu da je mnogi i dalje smatraju jednom od najgorih direktorica ikad.

5. Mark Zuckerberg (Facebook)

Zuckerberg je prošlog mjeseca srezao je svoju platu s 500 na jedan dolar, ali to je zanemarivo kad se usporedi s 2,3 milijarde dolara koliko je zaradio prošle godine.

6. Steve Jobs (Apple)

Jobs je svoju platu od jednog dolara prvi put obznanio 1997. godine, što je samo još dodatno zacementiralo njegov status ikone. Jobsovo bogatstvo se 2011. godine procijenilo na 7 milijardi dolara.

 

|Agencije|Trafika|Ba|