U sljedećih 50 godina bit će sve veći rizik od čak 15.000 transmisija virusa

Globalno zagrijavanje će nagnuti mnoge životinjske vrste da staništa pronalaze na novim lokacijama, a sa njima će doći paraziti i patogeni. Zbog toga će biti povećan rizik od prenosa virusa.

Između pojedinih vrsta prvi put će se ostvariti kontakt. Najveći rizik bit će u gusto naseljenim područjima, posebno u tropskim dijelovima Afrike i na jugoistoku Azije.

Studija o riziku prenosa virusa je objavljena u naučnom časopisu Nature. Istaknuto je da će klimatske promjene uzrokovati stvaranje novih žarišta virusa.

Colin Carlson sa Univerziteta Georgetown je predvodio ovo istraživanje. Napravio je procjenu kretanja sisara ako Zemlja do 2070. bude toplija za dva stepena celzija, tj. ako staništa sisara postanu pretopla.

Utvrđena je mogućnost 15.000 prenosa virusa između različitih vrsta. Očekuje se da će šišmiši biti dominantni prenosnici na čovjeka. Nedugo nakon početka pandemije koronavirusa preovladavalo je uvjerenje da su upravo šišmiši u kineskom gradu Wuhan ovaj virus prenijeli na čovjeka.

Većina naučnika i političara su saglasni da se globalna temperatura mora sniziti na 1,5 stepeni celzija kako bi se izbjegla katastrofa, ali posljedice klimatskih promjena se sve učestalije i sve su razornije, prenosi Sky News. prneosi “Klix

(Haber.ba)