Zdrave navike za brzu svakodnevicu – recepti za integralni hljeb i pecivo

Užurban tempo modernog društva nas sve više udaljava od zdravog života. Rijetko imamo vremena za šetnje i boravak u prirodi, a kuvane obroke uglavnom mijenjamo za brzu hranu. Mali je broj onih koji uspevaju da pripreme ručak za porodicu, a miješenje hljeba gotovo da je otišlo u zaborav.

Ako se i vaša kuhinja pretvorila u fast food restoran i želite da uvedete radikalne promjene u svoju svakodnevicu možete početi malim ali važnim koracima. Domaći i uvijek svjež hljeb na vašem stolu ne mora biti nedostižan cilj. Inovativne mini pekare mogu umjesto vas zamijesiti tijesto i ispeći integralnu veknu. Tako možete uživati u pečenom hljebu bez brige o tome šta je u njemu.

Čak i ako nikada nemate dovoljno vremena, pekač hljeba može biti vaš asistent u uspostavljanju zdravih navika. Pročitajte i isprobajte nekoliko recepata za integralni hljeb koji ćete obožavati.

Brzi hljeb od bundeve

Započnite dan slatkim komadom hljeba od bundeve. Ovu istinsku zdravu poslasticu možete vrlo brzo napraviti uz samo nekoliko sastojaka i odgovarajući program na mini pekari. Mini pekare za hljeb sa naprednim funkcijama imaju korisna podešavanja kao što su program za brzi hljeb, hljeb bez glutena, pa čak i program za pripremu domaćeg jogurta. Za ovaj recept koristite brzi program za brze rezultate.

Od sastojaka pripremite 1/3 šolje biljnog ulja, 3 velika jaja, jednu i po šolju pirea od bundeve, kao i jednu šolju granuliranog šećera. Za početak u posudu za pečenje sjedinite sve ove sastojke, a potom dodajte jednu i po kašičicu praška za pecivo, pola kašičice sode bikarbone i četvrtinu kašičice soli.

Umiješajte smjesu i dodajte začine: 3/4 kašičice mljevenog cimeta, po četvrtinu kašičice mljevenog muškatnog oraščića i mljevenog đumbira. Na kraju tijesto napravite dodavanjem još tri šolje brašna. Ako želite, prije uključivanja programa, možete ubaciti i pola šolje sjeckanih oraha.

Medni ovseni hljeb

Za medni ovseni hljeb pripremite unaprijed šolju vode, jednu četvrtinu šolje meda, dvije kašike biljnog ulja, tri šolje brašna za bijeli hljeb, pola šolje nekuvanog ovsa, jednu kašičicu soli, dvije kašičice aktivnog suvog kvasca.

Pomiješajte sastojke u pekaču hljeba prema uputstvu proizvođača. Ako mijenjate svoje prehrambene navike, možete zamijeniti dvije šolje bijelog brašna sa dvije šolje integralnog pšeničnog brašna (u tom slučaju dodajte kašiku pšeničnog glutena). Vrijeme pečenja je osnovni ciklus na mini pekari za bijeli hljeb.

Raženi hljeb od kiselog tijesta

Ako ste ranije pripremali kiselo tijesto, onda otprilike znate koji sastojci su vam potrebni za raženi hljeb. Pripremite dvije i po šolje višenamjenskog brašna (nebeljenog), dvije kašike ulja, po jednu i po kašičicu melase i kašike meda. Potrebno je i jedno veliko jaje, šolja i 1/3 šolje vode, šolja startera za kiselo testo, kao i 3/4 šolje raženog brašna i 4 kašičice vitalnog pšeničnog glutena.

Od začina jedna i po kašičica soli, kao i dvije kašike sjemenki kima. Da bi tijesto lijepo naraslo koristite jednu i po kašičicu instant kvasca.

Stavite sve sastojke u pekač za hljeb, pustite da radi na običnom programu i nakon desetak minuta provjerite da li treba da podesite brašno. Ostavite da naraste, izvadite i oblikujte po želji.

Ostavite da se ponovo diže i potom uključite program za pečenje na 15 minuta. Potom okrenite veknu i stavite da se peče još toliko. Na kraju, ostavite da se potpuno ohladi, narežite i uživajte!

Lagani hljeb od paradajza i bosiljka

Donesite ukuse Mediterana na svoju trpezu tako što ćete poslužiti svježi i lagani hljeb od paradajza i bosiljka. Za ovu pravu poslasticu od testa treba pripremiti dvije šolje sosa za špagete sa ukusom paradajza i bosiljka, kao i dvije kašike rendanog parmezana. Dodajte tri do četiri šolje brašna za hljeb i jedno pakovanje suvog kvasca.

U posudu za pečenje stavite sos za špagete, parmezan, brašno i kvasac. Odaberite “Bijeli” ili Osnovni ciklus i pokrenite pekač hljeba. Držeći poklopac pekare otvorenim, postepeno dodajte dovoljno brašna za hljeb dok smjesa ne dobije izgled glatke, mekane lopte. Zatvorite poklopac. Kada je pečenje završeno, izvadite hljeb iz pekača što je prije moguće. Ohladite na rešetki. Narežite i uživajte u obroku.

Bakin božićni hljeb

Za bakin božićni hljeb postoje dvije faze pripreme. Važno je da obezbjedite sastojke za tijesto, a onda i za glazuru koja se prelijeva preko ohlađenog hljeba. Za testo treba da zagrijati malo više od šolje mlijeka (da bude mlako) i omekšati dvije kašike putera.

U pleh pekača za hljeb stavite sljedeće sastojke (redom koji je predložio proizvođač): mlijeko, puter, pola kašičice limunovog soka, dvije kašike šećera, jednu i po kašičicu soli, tri šolje brašna i dvije kašičice suvog kvasca.

Odaberite osnovnu postavku pečenja hljeba. Odaberite boju kore i veličinu vekne ako su dostupne. Pecite prema uputstvu mini pekare, a nakon pet minuta miješanja provjerite tijesto i po potrebi dodajte jednu do dvije kašike vode ili brašna.

Neposredno prije završnog miješenja (pekač za hljeb to može zvučno signalizirati) dodajte grožđice (3/4 šolje), pola šolje ribizli i jednu kašičicu naribane limunove kore.

Dok se hljeb peče, u maloj posudi pomiješajte sastojke za glazuru. Pola šolje konditorskog šećera, jednu i po kašičicu mlijeka sa 2% mliječne masti, jednu kašičicu otopljenog putera i četvrtinu kašičice ekstrakta vanile.

Kada se hljeb ispeče i ohladi prelijte ga glazurom.

Hljeb sa puterom od jabuke

Ako volite neobične ukuse i slatkast hljeb i peciva, onda će vam ovaj recept zaista uljepšati obroke. Pripremite šolju vode sobne temperature, pola šolje putera od jabuke, kašičicu soli, kašiku šećera, dvije kašike ulja, jednu i po kašičicu kvasca, šolju integralnog pšeničnog brašna i dvije šolje bijelog brašna.

U pekač hljeba najprije stavite vodu, so i šećer, potom puter i ulje, a na kraju brašno i kvasac. Podesite pekaru na postavku za pečenje običnog bijelog hljeba. Sijecite ga na kriške kada se ohladi.

Mekani štapići bijelog luka

Štapići bijelog luka su sjajni dodatak svakom obroku, naročito kada želite da se pokažete pred gostima. Lako se pripremaju, a pored testa važna je i glazura. U pekač hljeba redom stavljajte šolju vode (plus dvije kašike mlake vode), četvrtinu šolje mlijeka, dvije kašike maslinovog ulja, jednu kašičicu soli, kašiku šećera, tri šolje brašna i na kraju dvije kašičice instant kvasca.

Pošto se ispeče, isijecite veknu na štapiće i prelijte glazurom napravljenom od 2 čena bijelog luka, tri kašike otopljenog putera i pola kašičice italijanskog začina. Kuhinja i trpeza će zamirisati na more.

Ako imate pekač hljeba kod kuće, a niste još isprobali recepte, krajnje je vrijeme da uživate u svježem domaćem hljebu. S druge strane, za one koji žele da naprave prve velike promjene u svojoj svakodnevici, kupovina mini pekare je investicija koja se isplati.