Žene u Mađarskoj dužne po zakonu slušati otkucaje srca fetusa prije procedure abortusa

Mađarska vlada je pooštrila pravila o abortusu, što će učiniti proces prekida trudnoće još birokratskijim i težim za žene, javlja DW.

Mađarska desničarska vlada izdala je uredbu koja stupa na snagu 15. septembra i prema kojoj će se od ljekara zahtijevati da ženama koje traže abortus predoče vitalne znakove fetusa, što je obaveza koja pooštrava relativno liberalna pravila o abortusu u toj zemlji.

Uredba izdata u ponedjeljak navodi da zdravstveni radnici moraju dati trudnicama “jasno prepoznatljive indikacije vitalnih znakova fetusa” prije nego što nastave sa bilo kakvom procedurom.

U saopćenju od ponedjeljka, Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da “skoro dvije trećine Mađara povezuje početak djetetovog života s prvim otkucajima srca”, te da moderna oprema može otkriti otkucaje srca u ranoj trudnoći, što može pružiti “sveobuhvatnije informacije za trudnice”.

U Mađarskoj postoji ograničeno vrijeme za izvođenje abortusa. Žene smiju prekinuti trudnoću do 12. sedmice ako navedu “da prolaze kroz ličnu krizu.”

Zakoni o abortusu u Mađarskoj su relativno liberalni i ostali su uglavnom nepromijenjeni otkako je procedura legalizirana tokom socijalističkog perioda u zemlji 1953. godine.

Mađarska desničarska vlada, predvođena premijerom Viktorom Orbanom, predstavlja sebe kao šampiona tradicionalnih porodičnih vrijednosti i ponudila je značajne porezne olakšice i subvencije za porodice koje imaju više djece u nastojanju da poveća stopu nataliteta koja je u opadanju u zemlji.

Vlada je također u mađarskom ustavu iz 2011. godine navela da će “život fetusa biti zaštićen od samog začeća”, ali nije nastojala značajno pooštriti zakone o abortusu.

U objavi na Facebooku u utorak, Dora Duro, zastupnica radikalne desničarske stranke Naša domovina u mađarskom parlamentu, preuzela je zasluge za donošenje nove uredbe, napisavši da je vlada usvojila prijedlog njene stranke da se od trudnica zahtijeva da čuju otkucaje srca fetusa prije nego što prekinu trudnoću.

– Ovo je prvi potez protiv abortusa od njegove regulacije 1956. godine. Ovim razbijamo tabue koji su prisutni decenijama u našem društvu – napisala je Duro na Facebooku.

S druge strane, premijer Viktor Orban, na vlasti od 2010. godine, voli se predstavljati kao pobornik kršćanskih vrijednosti i ideala tradicionalne porodice.

Pritom je Orban kao desno orijentirani populista svjestan činjenice da bi opsežnija zabrana abortusa, kao ona u Poljskoj, kojom vladaju ekstremno desno orijentirani nacionalisti, bio krajnje nepopularan potez u njegovoj zemlji.

Organizacije za odbranu prava žena u Mađarskoj kažu da najnovije pooštrenje pravila samo povećava pritisak na žene koje su i bez toga u strahovito teškoj situaciji u slučaju neželjene trudnoće.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

(Visoko.co.ba)