Može li nas slušanje Mozarta učiniti inteligentnijim?

Jeste li čuli za “Mozart efekt”?

Radi se o ideji da ako djeca ili čak bebe slušaju muziku od Mozarta mogu postati inteligentniji. Internet pretraživanja otkrivaju dosta proizvoda koji vam mogu pomoći u tom eksperimentu. Bez obzira na vašu dob postoje CD-ovi i knjige koje će vam pomoći da upotrijebite moć Mozartove muzike, ali kada su u pitanju naučna istraživanja odgovori su malo raznolikiji.

Fraza “Mozart efekt” je nastala 1991., ali je studija o tome opisana dvije godine kasnije u časopisu Nature što je izazvalo interes i drugih medija da pišu o tome kako slušanje klasične muzike na neki način poboljšava rad mozga. To je jedna od onih ideja koje nam zvuče prihvatljivo.

Jedna teorija o “Mozartovom efektu” se zasniva na tome da složenost muzike koju slušamo uzrokuje rad mozga sličan onome kada se bavimo rješavanjem zagonetke.

Druga pak istraživanja govore da slušanje muzike može dovesti do privremenog poboljšanja u manipulaciji psihičke sposobnosti, ali su te prednosti kratkog vijeka i prema tome nas ne mogu učiniti inteligentnijim.

 

Trafika|Ba