Bezvizni režim za šengensku zonu ostaje do daljnjeg

Prijedlog rezolucije o suspenziji bezviznog režima, koji je u ponedjeljak izglasan u Evropskom parlamentu, na duže vrijeme blokira mogućnost da se zemljama Zapadnog Balkana ponovo uvedu vize za putovanja u šengensku zonu.

“Jasno je da Evropska unija neće još neko vrijeme biti u mogućnosti da privremeno suspenduje bezvizni režim za zemlje Zapadnog Balkana”, poručila je Tanja Fajon, predsjednica Komiteta za pravdu i civilne poslove Evropskog parlamenta, nakon što je Komitet velikom većinom glasova usvojio prijedlog rezolucije.

Taj prijedlog predstavlja odgovor Evropskog parlamenta na zahtjev nekoliko zemalja članica da se omogući da se građanima država iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata, po hitnom postupku ponovo uvedu vize.

Nacrt koji je izglasan u Komitetu predviđa oštre kriterijume za ponovo uvođenje viza i vezuje ruke zemljama članicama da takvu mjeru uvedu bez odobrenja EP i Evropske komisije.

Nakon što ova rezolucija bude usvojena na plenarnoj sjednici EP, Evropska komisija i Vijeće neće moći da mijenjaju postojeći sistem viznih olakšica bez konsultacija sa EP, a procjenjuje se da zbog toga mehanizam za suspenziju bezviznog režima neće stupiti na snagu bar još godinu ili dvije.

 

|Agencije|Trafika|Ba|