Fuele: Evropski put BiH bi mogao biti zamrznut

Ukoliko ne bude postignut dogovor o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci i ne bude u potpunosti primijenjen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom, put Bosne i Hercegovine ka EU-u će biti zamrznut, kazao je evropski komesar za proširenje Štefan Fuele u prvoj izjavi medije nakon jutrošnjeg dolaska u Sarajevo.
Nakon sastanka s članovima Predjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, Fuele je počeo odvojene susrete sa predstavnicima vodećih stranaka u BiH.
“Ovdje sam kako bih naglasio bh. liderima koliko je hitno da implementiraju presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci”, kazao je evropski komesar za proširenje, javlja agencija Anadolija.
“Ovo je od vitalne važnosti za Evropsku uniju. Usklađenost sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama je od najvećeg značaja za države članice. Vjerujemo da svako treba imati pravo da se kandiduje na izborima. Ovo je obaveza BiH, jednako kako i Vijeća Evrope, kao i iz ugovora s EU-om – Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. To je jedan od preduvjeta kako bi aplikacija za članstvo u EU-u mogla biti uzeta u razmatranje.“
On je dodao kako je EU bila jasna u vezi sa posljedicama ukoliko napredak ne bude napravljen.
Fuele je potom ponovio poruku generalnog sekretara VE od 9. aprila, da “još jedno kršenje Evropske koncencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda na izborima neće biti prihvatljivo, kao i da će ozbiljno potkopati legitimitet i kredibilitet izbornih tijela u zemlji. Dodao je, javlja Avaz, da izbori neće biti priznati, ne provede li se presuda Sejdić-Finci.
Fuele je upozorio kako političko vodstvo u BiH nije kao prioritetne stavilo obaveze iz pristupanja EU-u i deklarirane obaveze prema EU-u pretvorilo u konkretnu akciju.
|Anadolija|Trafika|Ba|