Google lansirao novi Chromebook Pixel

Chromebook Google
Chromebook Google

Upravo lansirani Chromebook Pixel je najjači prijenosnik na operativnom sistemu Chrome, a predstavlja priličan rizik za Google, pa bi se moglo reći da im je ovo jedan od najhrabrijih poteza u historiji.

Mnogi će reći da nisu ljubitelji “cloud” sistema, međutim, jako malo ih može poreći prednosti ove naprave u odnosu na Windows. Najveća od njih je zasigurno što ovaj kompjuter nema hard drive i sve što s njim obavljate nalazi se na vašem google računu. Komjuter je u potpunosti zatvoren što govori da nema rizika od zagušivanja prašinom koja ulazi kroz ventilatore i dovodi do pregrijavanja. Obzirom da radi samo sa browserom, brzina rada na ovom komjuteru će biti jedna od glavnih karakteristika koju biste istakli kao prednost.

Prijenosnik dolazi s ekranom osjetljivim na dodir dijagonale 12,85 inča, razlučivosti od 2560 x 1700 piksela (239 ppi), a taj neobični omjer slike od 3:2 je po Googleu idealan za surfanje Webom.

Prijenosnik pokreće snažan 1,8 GHz i5 procesor, te posjeduje 4 GB RAM memorije, SSD od 32 GB, a LTE inačica koja će biti izdana kasnije imat će SSD od 64 GB.

Kućište uređaja je napravljeno od anodiranog aluminija, što je velika razlika u odnosu na jeftine plastične Chromebookove na tržištu, a sve to zajedno ima velik utjecaj na cijenu koja iznosi 984 eura, što ga čini doista pravim high-end uređajem. Ovaj iskorak u tehnološkom smislu, ali u  cijeni ovog uređaja je ponovo pokrenula priču oko ovog uređaja, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da je prethodni Chromebook koštao manje od 300 USD.

Stoga je očito da Google nastoji privući drugačiji tip kupaca prijenosnika nego do sada, no sada će imati žestoku konkurenciju, koja uključuje MacBook Air i Pro prijenosnike s Retina ekranom. S tom razlikom da Macovi imaju pravi operativni sistem.

Googleova filozofija kaže da cilja na napredne korisnike koji sve drže u oblaku, ali nama se čini da će im po toj cijeni biti jako teško naći dovoljan broj kupaca koji “žive u oblacima“.