Historijski muzej BiH podijelio priču o Radojki Lakić, narodnoj heroini koju su ubile ustaše

Historijski muzej BiH podijelio je fotografiju Radojke Lakić, koju su ustaše ubile na Vracama.

– Početkom septembra 1941. godine ustaška policija na ulicama Sarajeva hapsi mladu djevojku. Na legitimaciji stoji ime Marija Hodak. To je zapravo bila Radojka Lakić – koja je živjela pod lažnim imenom, često mijenjala adrese stanovanja, koristila zar za sigurnije kretanje i tako djelovala u okupiranom gradu. Ispod zara je krila zabranjene propagandne materijale – naveli su iz Historijskog muzeja.

Po zadatku partije prešla u Sarajevo
Radojka Lakić je rođena 12. oktobra 1917. godine u Skender-Vakufu.

– Njen otac, seoski učitelj se često selio, pa je kao dijete obišla mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini. Ljevičarskim omladinskim pokretima se priključuje još u srednjoškolskim danima u Bijeljini, a u Beogradu, gdje je otišla na studij, je postala još aktivnija, tamo se učlanila u Komunističku partiju Jugoslavije, prisustvovala brojnim protestima i demonstracijama, i često bila hapšena. Po zadatku Partije je prešla u Sarajevo, gdje je djelovala kao sekretarka ćelije na Baščaršiji. U trenutku kada je uhapšena imala je uz sebe propagandne proglase i brošure. Nakon hapšenja je odvedena u ustaški zatvor, gdje je bila podvrgnuta mučenju. Osuđena je na smrt i strijeljana 28. septembra 1941. godine na Vracama u Sarajevu – pišu iz Historijskog muzeja BiH.

Proglašena Narodnim herojem
Među prvima je, 8. juna 1945. godine, proglašena Narodnim herojem.

– Prilikom ekshumacije posmrtnih ostataka stradalih na Vracama, pripadnici Udruženja Saveza boraca pronašli su i sat Radojke Lakić, te ga poklonili Muzeju 1949. godine. Na Vracama je, na mjestu gdje su vršena ubistva, izgrađen spomenik “Stratišta” Alije Kučukalića, koji je u javnosti poznatiji kao spomenik Radojki Lakić – zaključuju iz Historijskog muzeja BiH.

(Haber.ba)