Kako se krči državna imovina na Jahorini: Firma u vlasništvu člana SNSD-a kupuje 56 duluma zemljišta

Firma “Drvo-export” iz Teslića je direktnom pogodbom sa Ministarstvom trgovine i turizma RS-a kupila više 80.000 metara kvadratnih zemljišta na Jahorini. Kako je to moguće i da li se krši zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom pitali smo OHR, ali i predsjednika NO Olimpijskog centra Jahorina Nedeljka Eleka.

Tako je privatna firma u vlasniku odbornika SNSD-a Srđana Klječanina za 41 milion KM postala vlasnik državnog zemljišta čime je direktno prekršena zabrana raspolaganja državnom imovinom. Posao će biti zvaničan, a ugovor potpisan, nakon što i Vlada RS-a potvrdi ovu kupoprodaju.
Prema ranijim medijskim člancima, kompanija koja je direktnom pogodbom kupila preko 56 duluma zemljišta na Jahorini je bliska vladajućoj stranci Milorada Dodika s obzirom da je na njenom čelu Srđan Klječanin, odbornik SNSD-a u Tesliću.

Klječanin nije želio odgovoriti na pitanje portala Klix.ba o tome da li je svjestan da je 56 duluma zemlje koje je kupio pod zabranom raspolaganja odlukom OHR-a već je samo poručio da je bio raspisan javni poziv na koji se prijavio i da će odluku o svemu donijeti Vlada RS-a.

Predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek za Klix.ba kaže da se državno zemljište različito tumači u RS-i u FBiH.

“Izvadite ZK u katastru na Palama i vidite. Ja znam da je ZK čist odnosno da nema upisanih hipoteka i tereta. Na desetine hiljada kvadrata zemljišta je prodala Vlada RS-a u posljednjih 10 godina i nema problema. Većina hotela su napravljeni po tom principu, kupovali su zemljipte od RS-a i pravili objekte.”

Prema informacijama koje su se ranije pojavile u lokalnim medijima, plan je da firma “Drvo-Export” investira blizu pola milijarde maraka na Jahorini izgradnjom kompleksa sa sedam hotela.

Ovim povodom obratili smo se Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR) kojeg smo pitali da li su upoznati sa poslom koji su sklopili entitetsko ministarstvo i privatna kompanija.

“Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito se zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan”, naveli su za Klix.ba.

Istakli su i da su nadležne institucije u BiH odgovorne za poduzimanje potrebnih pravnih radnji u cilju zaštite državne imovine.

“Ured visokog predstavnika je u više navrata upozoravao potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja na moguće negativne pravne posljedice.”

Iz OHR-a su istakli i da postoji hitna potreba da se pronađe prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine, odnosno da se usvoji sveobuhvatna zakonska regulativa u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira ostaju opredijeljeni za pružanje podrške provođenju inkluzivnog političkog procesa u tom cilju.”

(krajina.ba)