Klonirane ljudske blastociste

Kloniranje ljudskih stanica doseglo je novu razinu i njime su uspješno proizvedeni embriji u ranoj fazi razvoja, tj. blastociste, što je ocijenjeno “značajnim korakom za medicinu”, objavili su američki naučnici.

Klonirane blastociste korištene su za uzimanje matičnih stanica od kojih se mogu razviti novi srčani mišić, kost, moždano tkivo ili bilo kakav drugi tip stanica u tijelu. Studija je objavljena u časopisu Cell, a sadržaj prenosi BBC. Tijekom postupka su korištene metode poput one kojom je nastala ovca Dolly u Velikoj Britaniji.

Međutim, naučnici tvrde da bi neki drugi izvori matičnih stanica mogli bili dostupniji, jeftiniji i manje kontroverzni. Istraživanje je naišlo na brojne protivnike korištenja matičnih stanica iz blastocista jer vjeruju da oni, nastali prirodnim putem ili u laboratoriju, imaju potencijal razvoja u cjelovito ljudsko biće te da nije moralno eksperimentirati na njima.

“Matične su stanice jedna od velikih nada medicine”

Podsjećamo, matične su stanice jedna od velikih nada medicine. Mogućnost stvaranja novoga tkiva pruža i mogućnost popravka štete nastale srčanim udarom ili obnove oštećene leđne moždine.

U tijeku su pokušaji vraćanja vida korištenjem matičnih stanica doniranih blastocista. Međutim, te stanice, zbog toga što su donirane, ne odgovaraju pacijentima pa ih tijelo odbacuje. Kloniranje bi otklonilo taj problem.

Posljednje kloniranje izvedeno je metodom kojom je 90-ih godina klonirana ovca Dolly. Stanice kože se uzimaju od odrasloga čovjeka, a genetske informacije se usađuju u jajašce donora koje je lišeno svojega DNK-a. Dosad su se naučnici mučili s diobom stanica, ali istraživači sa Sveučilišta za zdravlje i znanost u Oregonu uspjeli su proizvesti embrij u ranoj fazi, tj. blastocistu od oko 150 stanica, što je dovoljno da postane izvorom matičnih stanica.

 

|Agencije|Trafika|Ba|