Mašić: Moramo imati jedinstven okvir mature na nivou BiH

Koordinacija ministara obrazovanja u FBiH zalaže se za jedinstveni okvir eksterne evaluacije znanja (matura) na državnom nivou za sve učenike koji završe deveti razred osnovne škole, a nadležnom tijelu na državnom nivou tu inicijativu zvanično su uputili još prije godinu dana.

– Mi još ne želimo odustati od te ideje. Nama je u interesu da se napravi okvir na nivou BiH, ne dovodeći u pitanje nadležnost nijednog ministarstva, u Republici Srpskoj entitetskog resornog ministarstva, a u FBiH kantonalnih ministarstava nadležnih za obrazovanje. Međutim, već godinu dana čekamo da ministar Sredoje Nović sazove konferenciju ministara obrazovanja na kojoj bi se odredili o budućim koracima – kazao je federalni ministar obrazovanja Damir Mašić.

On navodi da je Federalno ministarstvo obrazovanja, na posljednjoj sjednici državne konferencije ministara obrazovanja, prije više od godinu dana, predložilo da se zvanično na sjednici ovog tijela razgovara o  projektu i ponudilo se da uradi pripreme za diskusiju o toj temi, ali da se to tijelo od tad nije ni sastalo.

– Okvir na nivou BiH je jedini način da izbjegnemo razlike među učenicima, omogućimo normalan protok i prohodnost učenika, te da ne napravimo još jedan problem kakav smo imali u oblasti visokog obrazovanja kad su kantoni različito tretirali i implementirali Bolonjski proces. Zbog toga sad imamo u visokoškolskim ustanovama različite nastavne planove i programe, ovisno od kantona – kaže Mašić.

On ističe da svakako treba pozdraviti primjer iz Kantona Sarajevo gdje ove godine eksternu maturu polaže prva generacija učenika koji su završili deveti razred, te u Tuzlanskom kantonu gdje su tim projektom obuhvaćeni učenici gimnazije, ali i dodaje da taj sistem ne može biti u potpunosti efikasan ako njime nisu obuhvaćeni učenici iz svih dijelova BiH.

– Ukoliko ne bude spremnosti da to pitanje bude riješeno na državnom nivou, mi ćemo biti prisiljeni da se projekt eksterne mature, barem u FBiH, počne implementirati po jedinstvenom modelu – kazao je.

Ministar Mašić kaže da su, prema informacijama resornog ministra u Vladi KS-a, zadovoljni probnom eksternom maturom koja je ranije ovog mjeseca provedena među učenicima devetih razreda u KS-u. Ističe da „testne faze i postoje da bi se otklonili eventualni nedostaci“.

– Ne sumnjam da će taj proces biti uspješan, ne samo u Kantonu Sarajevo, nego i u cijeloj Federaciji BiH. Mi smo mala država da bismo uspostavljali pravila koja će se odnositi samo na određena područja – kaže Mašić.

Eksterna matura se nekoliko godina provodi u općim gimnazijama u TK-u, a tzv. mala matura prvi put će u svim osnovnim školama Tuzlanskog kantona biti provedena naredne godine. Projekt bi trebalo da bude testiran ove godine u određenom broju osnovnih škola za učenike koji imaju završen osmi i deveti razred. U Republici Srpskoj se taj projekt još ozbiljno ne razmatra, a ministar Mašić pretpostavlja da čekaju sjednicu državne konferencije ministara obrazovanja.

 

|Fena|Trafika|Ba|