Mi smo virus zaboravili, u Šangaju lockdown

U našoj zemlji koronavirus je zaboravljen – ljeto i putovanja na pragu. S druge strane, u Šangaju lockdown od 49 dana. Broj oboljelih pada, no cilj je potpuno suzbiti virus, zbog čega mjere iz dana u dan pooštravaju. Građani ne mogu izaći iz stana ni po osnovne životne namirnice. Tamo smo pronašli Kenana Dizdarevića, bh. državljanina sa kineskim prebivalištem.

U milionskom gradu vlada tišina. Iz stambenog kompleksa Kenan i njegova porodica nisu izašli skoro 50 dana. Ispaštaju i život i posao.

“Život je sveden na minimum, tj. ne postoji. Mi smo zatvoreni, ne možemo napuštati stambeni kompleks. Neke kolege su čak 6 sedmica zatvoreni, ne mogu izaći iz stana, mogu samo otvoriti vrata da ih testiraju i da izbace smeće”, priča ovaj fudbalski trener.

Sve je ovo zbog statistike koja pokazuje tek oko 5 hiljada simptomatskih i oko 60 hiljada asimptomatskih slučajeva. Što nije mnogo u odnosu na broj stanovnika. Pa, ipak…

“Prvo moramo uraditi antigenski test. Ukoliko on bude negativan, imamo pravo da se spustimo na PCR testiranje i to se čini svaki dan. Trebate znati da se u Šangaju svaki dan testira preko 25 miliona ljudi. Ove mjere koje su nameću su tako drakonske – mislim da nigdje u svijetu ne bi prošle bez većih demontracija i posljedica”, dodaje Dizdarević.

A u našoj zemlji ni demonstracija, ni potrebe za njima. Jer na maske, distancu i bilo koje druga ograničenja smo zaboravili, a koronavirus, čini se, ostavili u prošlosti. Pitanje je samo jesmo li se prerano opustili.

“Tek kada dođemo do nivoa da nakon kontakta sa virusom nismo izloženi bolesti – možemo biti sigurni da je bolest nestala. A najvažnije mjere su održavanje fizičke distance i izbjegavanje masovnih okupljanja”, kaže infektolog Bakir Nakaš.

Nije BiH jedina. Situacija u regionu je slična. Zemlje i granice sve otvorenije, a sezona godišnjih odmora na pragu. Bh. građani bez ograničenja mogu putovati u Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Albaniju. Za odlazak u Njemačku i Austriju i dalje treba potvrda o vakcinaciji, negativan PCR test ili dokaz da ste prebolovali koronavirus, dok za Grčku bh. građani nemaju ograničenja. Dakle, svijet i mi…

“Živimo u nekom paralelnom svijetu. Možete letjeti avionom bez maske, a mi ne možemo da izađemo iz stana”, kaže na kraju Dizdarević.

Visoko.co.ba/federalna.ba

(Visoko.co.ba)