Schmidt: Otići ću u Banju Luku

Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, izjavio je da će otići u Banju Luku, što implicira da se ne plaši prijetnji Milorada Dodika hapšenjem i deportacijom pojavi li se u RS-u.

Govoreći za N1, Schmidt nije precizirao kada će i otići u RS. Kazao je da je Dodik govorio o postavljanju barikada radi sprečavanja njegovog dolaska u RS, kao i da je pročitao da su u Banjoj Luci neke ulice bile zatvorene kad je on trebao tamo da se sastane s predstavnicima opozicije i potpredsjednicima RS-a.

– Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Muzički festival je tek u petak. Ili se danima za to spremaju ili su pokušali da spriječe moj dolazak?! Zamislite da se desio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprečava?! Da li bilo ko, osim u Banjoj Luci, vjeruje da bi se u Evropi neko radovao tome? Možda bi se u Moskvi radovali. Imali biste situaciju koja bi izazvala krizne sastanke i ova zemlja bi bila dalje od Evrope. Ja sam mudro djelovao – kazao je visoki predstavnik.

Poručio je da će Dodik odgovarati za svoje ponašanje i da mu slijedi vrlo nezgodna situacija.

Schmidt napominje da je već koristio Bonske ovlasti, kao i da su “sve opcije na stolu” mada ne želi “otkrivati sve karte”.

Nedolazak u Banju Luku objasnio je kao mudro djelovanje i razuman postupak, u interesu Bosne i Hercegovine.

– Dodiku poručujem: Znam za jadac, nemoj potcjenjivati međunarodnu zajednicu. Ti ćeš morati odgovarati za svoje ponašanje… Šta on želi, ustvari? Da me uhapsi i zatvori? Pa je onda sve to prepustio narodu, paradajzu i jajima. Paradajz je Dodikov korak?! Mislim da Dodik ima tehnički problem, misli da se svijet vrti oko njega i da svi moraju igrati po njegovim pravilima – rekao je Schmidt.

Nije dao precizan odgovor na pitanje hoće li smijeniti Dodika i je li jučerašnjim dešavanjima Dodik prešao ‘crvenu liniju’.

Na jednom mjestu intervjua je kazao da ovdje nije riječ o građanima RS-a, već samo o Dodiku kao pojedincu i njegovom ponašanju, a na koncu, o tome i kako se on ponaša prema građanima RS-a.

Visoki predstavnik je ustvrdio da će vlastite obaveze izvršiti i da će se mnogi začuditi kako će to biti.

U kontekstu otkazivanja jučerašnjeg odlaska u Banja Luku, ne osjeća se izdanim od međunarodne zajednice čiji je predstavnik na aktuelnoj dužnosti, rekao je.

Dodik je potcijenio koliko međunarodna zajednica može zajednički djelovati, tvrdi Schmidt.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

(Visoko.co.ba)