Sud potvrdio: “U Zemlji krvi i meda nije plagijat”

Američka glumica Angelina Jolie dobila je sudski proces koji je protiv nje pokrenuo hrvatski novinar Josip Knežević, tvrdeći da je njen rediteljski prvenac “U zemlji krvi i meda” plagijat, jer je ukrala ideju iz njegovog romana, prenose američki mediji.

Jolie je zajedno s producentskom kućom GK Films i distribucijskom kućom Film District američkom okružnom sudu u Los Angelesu dostavila brojnu dokumentaciju kako bi dokazala da nije ukrala ideju iz knjige “Slamanje duše” koju je 2007. godine Knežević objavio pod pseudonimom Džejma Bredok.

Jolie i njen tim zastupala je advokatska firma “L. A.’s Reed Smith”, koja je saopštila da poznata glumica i njen tim nisu prekršili Bernsku konvenciju, kao ni američke zakone o zaštiti autorskih prava.

U objašnjenju okružnog sudije Doli Gi navodi se da film i knjiga “u suštini” nisu slični, te da bi Bredok u eventualnom nastavku procesa trebao predstaviti nove dokaze ako ne želi trajno odbacivanje tužbe.

Knežević, sarajevski novinar sa zagrebačkom adresom, svojevremeno je ispričao kako se nekoliko puta našao s producentom Ericom Sarkićem da bi razgovarali o potencijalnom snimanju filma po njegovom književnom predlošku, te da je bio šokiran kad je čuo kako isti producent u saradnji s slavnom glumicom radi film prema istovetnoj priči.

U središtu radnje filma “U zemlji krvi i meda” je ljubavna priča između srpskog vojnika i ratne zarobljenice, Bošnjakinje Ajle.

“U zemlji krvi i meda prvenstveno je priča o izdaji, osveti i tragediji u kojoj se nazire vrlo malo, ili nimalo nade, a radnja knjige “Slamanje duše” fokusirana je na porodicu, ljubav i ljudsku snagu”, stoji u objašnjenju američkog Okružnog suda u Kaliforniji.