Turska proširila obim antidampinških mjera na uvoz tkanina iz BiH i S. Makedonije

Ministarstvo trgovine Turske uvelo je nove mjere protiv neučinkovitosti antidampinških mjera pri uvozu tkanina iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.

Mjera o suzbijanju nelojalnog tržišnog takmičenja u uvozu, koje je izradilo Ministarstvo trgovine Turske, objavljeno je u Službenom listu, čime je i stupilo na snagu.

Iz Ministarstva su naveli da su antidampinške mjere koje su na snazi ​​u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji pojedini izvoznici tekstila učinili neučinkovitim.

Kao rezultat istrage koju je provelo Glavna uprava za uvoz pri Ministarstvu trgovine odlučeno je primijeniti 21,13 do 42,44 posto cijene CIF (trošak robe, osiguranje i transport) kako bi se spriječila nelojalna konkurencija u uvozu.

Navedeno je također da će se CIF naknada primjenjivati ​​od 44 posto za uvoz sintetičkih vlakana i drugih tkanina iz Sjeverne Makedonije.

Damping predstavlja uništenje konkurencije prodajom proizvoda po cijenama koje ne pokrivaju troškove proizvodnje, a provodi se u cilju stjecanja monopola.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

(Visoko.co.ba)