Bliznakinje iz Visokog, Amila i Amina Purišević – Budućnost ženskog fudbala u BiH

Da fudbal nije najvažnija sporedna stvar u životima muškaraca, već da to može da bude u životima dvije mlade dame potvrdile su nam riječi sestara Purišević, Amile i Amine, koje nastupaju za SFK Libero iz Goražda, člana Prve ženske lige Federacije Bosne i Hercegovine.

Na fudbalskim terenima često susrećemo dječake braću koji zajedno treniraju i igraju fudbal, no dvije sestre i to jako nadarene za fudbal ipak se ne sreću tako često. Zato vam donosimo priču o dvije sestre, koje spadaju u jedne od najboljih mladih talentovanih fudbalerki u Bosni i Hercegovini.

Amila i Amina Purišević rođene su 01.06.2002. godine u Sarajevu. Svoju fudbalsku karijeru i prve korake započele su u ženskom fudbalskom klubu “Visočica” u Visokom, 2016. godine kada su imale 14 godina. Odrasle su u Visokom gdje su završile osnovnu i srednju školu.

Nakon Visočice, prešle su u redove ekipe Mladosti iz Nević Polja za koju su nastupale tri godine, a od avgusta ove godine nose dres jesenjeg prvaka Prve ženske lige Federacije Bosne i Hercetovine ekipe SFK Libera iz Goražda koju sa klupe predvodi Senad Hubjer.

Ove dvije sestre danas žive u Sarajevu zbog lakšeg strudiranja i obaveza prema fakultetu, a studiraju fakultet fizičkog vaspitanja i odgoja.

– Fudbal je sport koji nas je privlačio još od malih nogu. Igrajući na ulici sa dječacima, ta ljubav i strast prema fudbalu je vremenom sve više rasla. A moram priznati da i dan danas postoji ta ista ljubav zbog koje smo svakako i dalje u tome, priča nam Amila Purišević na početku razgovora.

Puriševićke su takođe bile 2019. godine i na okupljanju ženske juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine, a Amina je čak bila i kod selektora Ilije Lucića u kadetskoj reprezentaciji. Kako same kažu u njihovoj odlučnosti za fudbalom, podrška roditelja nikako nije izostala.

– Podrška roditelja je bila u svakom trenutku prisutna. Od početka svega toga roditelji su zaista bili uz nas i prije svega poštovali naš izbor, govori Amila.

Amina Purišević nam je ispričala kako se njih dvije zajedno pripremaju za jednu fudbalsku utakmicu.

– Za jednu fudbalsku utakmicu nastojimo da se pripremimo što je bolje moguće, i u fizičkog i u psihičkom smislu. Fokus na utakmicu stavljamo u prvi plan. Ono što smo napravile do sada je pokazatelj našeg truda, rada i zalaganja i svakako da možemo biti zadovoljne onim što smo napravile. Ipak uvijek može bolje, pa ćemo nastojati da to popravimo za stepenicu više, kaže mlađa sestra Amina.

Ženski fudbal iz godine u godinu se sve više razvio, kakvo vas dvije gledati na to?

– Stanje ženskog fudbala u Bosni i Hercegovini se dosta razvilo u odnosu na prethodne godine, samim tim što je veći broj klubova, a i djevojaka koje se bave fudbalom. Ali mogu da kažem da to stanje zavisi od mnogih drugih faktora koji su bitni za dalji razvoj ženskog fudbala u BiH, jasna je Amina.

Svoje mišljenje dala je i Amila.

– Moram reći da se malo daje na značaju ženskom fudbalu. Smatram da bi se trebalo više ulagati u ženski fudbal u Bosni i Hercegovini. Finansijska, medijska i druga vrsta podrške bi dosta pomogla u razvoju ženskog fudbala.

Takođe, Amila se dotakla i njihov dolazak u SFK Libero i kakva je atmosfera u timu.

– Pa s obzirom da smo u Liberu iz Goražda nepunih 6 mjeseci, osjećamo se zadovoljno i prihvaćeno od strane trenera i saigračica, od kojih imamo punu podršku. Jako je lijepo biti član jedne takve ekipe, pogotovo kada vidite da tu postoji timski duh i zalaganje.

Amina je dala svoju ocjenu vezano za ovogodišnje takmičenje u Prvoj ženskoj ligi Federacije BiH.

– Kvalitet Prve ženske lige Federacije Bosne i Hercegovine je ove godine na većem nivou u odnosu na prethodne dvije godine, s obzirom na broj klubova koji učestvuju. A kada govorimo o treniranju klubova i odigravanju utakmica, smatram da to može i treba biti na većem nivou.

Sestre Purišević su nam za kraj rekle kako će i u budućnosti biti u svijetu sporta.

– S obzirom na to da smo se odlučile studirati Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, svakako da ćemo u budućnosti biti u tom svijetu sporta a ne samo u svijetu fudbala. Do kada ćemo biti u mogućnosti igrati fudbal i možda zaigrati u nekom klubu vani, pustiti ćemo vremenu i razmišljanju ukoliko se to desi. Sada smo tu gdje jesmo i nismo opterećene tim pitanjem, zaključile su one za kraj.

Visoko.co.ba/D. Vuksanović/sportdc.net