Boris Johnson se izvinio zbog prisustva zabavi u vrijeme strogih ograničenja

Britanski premijer Boris Johnson izvinio se zbog prisustva zabavi u vrijeme strogih ograničenja u prvim mjesecima pandemije koronavirusa, pošto je novi skandal poslije niza kontroverzi ponovo doveo u pitanje njegov opstanak na vlasti.

Johnson je danas priznao da je prisustvovao okupljanju u bašti sjedišta premijera u Downing streetu, tokom prvog lockdowna u Velikoj Britaniji, i izvinio se, tvrdeći da je u pitanju bio radni događaj i da “tehnički” nije prekršio nikakva pravila, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje svjetskih medija.

Lider opozicionih laburista Keir Starmer odbacio je Johnsonovu verziju događaja i pozvao premijera da podnese ostavku, navodi Guardian.

“Jedino pitanje je da li će ga britanska javnost otjerati, da li će ga njegova partija otjerati ili će on učiniti pristojnu stvar i podnijeti ostavku”, rekao je Starmer.

U dugo očekivanoj i pažljivo sročenoj izjavi neposredno prije poslaničkih pitanja, Johnson je u parlamentu priznao grešku pošto se pojavio mail u kojem se oko 100 zaposlenih poziva na događaj 20. maja 2020. godine uz mjere socijalnog distanciranja, kako bi uživali u sunčanom vremenu.

“Gospodine predsjedavajući, želim da se izvinim. Znam da su milioni ljudi širom ove zemlje podnijeli izuzetne žrtve u posljednjih 18 mjeseci. Znam kroz koju patnju su prošli, u nemogućnosti da oplakuju svoje rođake, u nemogućnosti da žive svoje živote kako žele ili da rade stvari koje vole”, rekao je Johnson u prepunom parlamentu.

Johnson je kazao da se te večeri pridružio događaju na oko 25 minuta poslije 18 časova, vjerujući da je to radni događaj, pošto je bašta na adresi Downing street 10 korišćena kao “produžetak kancelarije” u vrijeme mjera zatvaranja.

Britanski premijer ima novu glavobolju pošto su mediji objavili da su njegova kancelarija i rezidencija u Downing Streetu 10 bili domaćini još jedne žurke tokom prošlogodišnjih strogih ograničenja zbog koronavirusa, piše Washington Post.

Prije navoda o toj zabavi, prvo su se pojavili izvještaji o božićnoj zabavi u decembru 2020. godine, kada su bolnice bile pune bolesnih.

Poslije toga je objavljena fotografija premijera i njegove supruge u njihovoj sunčanoj bašti, sa još 17 saradnika i članova osoblja i polupraznih flaša vina, od 15. maja 2020. godine, kada je bilo zabranjeno okupljanje više od dvije osobe na otvorenim javnim mjestima.

Televizija ITV News objavila je da ima kopiju pozivnice mailom za još jednu zabavu u bašti, od 20. maja 2020. godine, koju je poslao Johnsonov privatni sekretar Martin Reynolds, za više od 100 članova osoblja Downing Streeta.

“Zdravo svima, poslije nevjerovatno užurbanog perioda, bilo bi lijepo da maksimalno iskoristimo lijepo vrijeme i večeras popijemo piće uz socijalnu distancu u bašti Downing Streeta 10. Pridružite nam se od 18 časova i donesite svoje piće”, navodi se u mailu.

ITV News je naveo da se okupilo oko 40 zaposlenih u vladi, dok je BBC pronašao svjedoke koji kažu da je Johnson prisustvovao zabavi.

Zabave u Downing Streetu su utoliko kontroverzne, ističe Washington post, jer su se desile dok je Johnsonova vlada sprovodila mjere zatvaranja koje su razdvajale porodice i voljene, čak i u bolnicama i na sahranama.

Ako se Johnson nadao da će ove godine iza sebe ostaviti opasan niz političkih i etičkih grešaka, njegove nade su srušene novom kontroverzom sa žurkom koja je kršila pravila lockdowna usvojena od njegove vlade, ukazuje New York Times.

To je, piše list, posljednje i potencijalno najopasnije otkriće u vezi sa Johnsonom koje oživljava sumnje u njegovu istinoljubivost i pojačava optužbe da on i njegovi najviši saradnici ne poštuju pravila koja nameću javnosti.

Neprekidan niz kontroverzi podstakao je i spekulacije da bi Johnson ove godine mogao da se suoči i sa pokušajem smjenjivanja unutar Konzervativne stranke, navodi New York Times i dodaje da sve ukazuje da najnovija kriza neće utihnuti za majstora za izvlačenje iz nevolja kakav je Johnson.

Uz proslave, Johnson je suočen i sa skandalima skupe dekoracije njegovog stana u Downing streetu i njegove loše odbrane konzervativnog poslanika optuženog za neetičko ponašanje.

Prethodna kriza, kada se u decembru gotovo 100 konzervativnih zakonodavaca pobunilo protiv novih ograničenja zbog kovida, što je podstaklo spekulacije da je Johnsonova vlada u opasnosti, splasnula je tokom božićnih praznika i prošle nedjelje su mnogi konzervativni poslanici pohvalili premijera što nije podlegao pozivima za uvođenje strožih ograničenja.

Johnson je pod sve većim pritiskom konzervativnih poslanika zbog navoda o nizu zabava u Downing Streetu tokom lockdowna koji takođe podstiču nagli pad popularnosti vladajuće Konzervativne stranke u anketama, piše Wall Street Journal.

Pored sporne zabave kojoj je i sam Johnson prisustvovao, navodno je u Downing Streetu bilo još pet društvenih okupljanja između maja 2020. i decembra 2021. godine.

Analitičari kažu da debakl sa zabavama podstiče oštar pad podrške Johnsonu u anketama zbog čega je u opasnosti da ga smjene poslanici njegove stranke, mada predstavnici te partije umanjuju mogućnost da se to brzo dogodi.

Prema jednoj anketi objavljenoj juče, dvije trećine britanske javnosti smatra da bi Johnson trebalo da podnese ostavku zbog navoda o zabavi, pri čemu oko 42 posto birača Konzervativne stranke vjeruje da bi premijer trebalo da se povuče.

Johnson, koga su konzervativci slavili zbog ubjedljive pobjede na izborima 2019. godine, obezbjeđivanja Brexita i brzog uvođenja vakcine protiv koronavirusa, sada se muči u trci s opozicionom Laburističkom partijom, koja prema anketi YouGov ima četiri posto prednosti u odnosu na konzervativce.

Rejting vlade je pao na 23 posto, pokazuje anketa koju je u ponedjeljak objavio YouGov, što je najniži nivo od početka pandemije.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

(Visoko.co.ba)