Da li se isplati štedeti u eurima?

Štednja u evrima u ovom trenutku je jedna od najisplativijih odluka i uz dinarsku štednju predstavlja najbolji način ulaganja novca. Ne samo da donosi kamatu kao vid zarade, već ima i druge pogodnosti u odnosu na ostale vidove investiranja.

Zašto je štednja u evrima isplativa iako donosi nižu kamatu? Kako da zarada bude što viša? Koju banku odabrati?

Ako posedujete deviznu štednju, odmah je uplatite na račun u banci jer je to najbolji način da se ne gubi vrednost i da se novac sačuva za buduća ulaganja.

Štednja u evrima ima stabilne prihode

Za razliku od svih drugih načina, štednja u evrima ipak daje stabilne prihode na koje možete da računate od samog starta.

Za razliku od kupovine nekretnine ili ulaganja u akcije, prihod je izvesan svakog meseca, ne fluktuira, a novac je osiguran što je značajna razlika u odnosu na druga ulaganja. Razlika je još i veća kada su u pitanju drugi način investiranja pa se štednja uvek isplati.

U startu se dogovara visina kamate i rok na koji se deponuje novac tako da je na početku štednje jasno sa kojim sredstvima možete raspolagati i koliko se zapravo štednja u evrima zaista isplati.

Prednosti čuvanja novca u banci

U banci su vaši euri bezbedni i rizik od gubitka je minimalan. Država garantuje povraćaj uloženog novca ako banka bude u problemima i ne može da isplati deponovana sredstva. Ovakvu garanciju je nemoguće dobiti na drugom mestu i svuda postoji veći rizik od gubitka novca.

Osim ovog razloga, novac se lakše i dobija nazad, a na računu postoji jasan pregled stanja finansija i ostvarene kamate.

Ipak, devize nisu na dohvat ruke pa će se trošiti racionalnije i novac sačuvati za konkretna ulaganja. I ovo je značajna prednost u odnosu na čuvanje novca u kući kada se sredstva često troše nenamenski i bez ikakvog plana.

U kojoj banci deponovati štednju?

Pored visine kamatne stope na štednju u evrima, važno je gledati i druge činioce koji će obezbediti najbolje uslove štednje. Od njih zavisi kako ćete upravljati svojim novcem, kako ćete ga trošiti i na koji način možete raspolagati sa njim.

Neko traži da ima mogućnost da uslove štednje prilagodi svojim potrebama, da ima pristup novcu, da kamatu dobija mesečno, na kraju štednje ili na početku…

Neke banke daju mogućnost korišćenja svih njenih usluga – otvaranje tekućeg računa, odobravanje kredita, pristup mobilnom bankarstvu… Banke itekako koriste svaku priliku da promovišu svoje usluge tako da se kroz štedne račune dobiti brojne pogodnosti koje klijentima itekako odgovaraju.

Najbolji savet je da se uporedi ponuda nekoliko banaka i donese odluka ne samo na osnovu pripadajuće kamate već i na osnovu svih dodatnih uslova koji se mogu dobiti. Ako se pronađe banka koja ima i najvišu kamatu i dobre uslove štednje to je najbolje mesto za deponovanje novca.

Da bi se isplatila štednja u evrima štedite dugoročno jer je kamata tada visoka, ali kamata nije jedino što bi trebalo imati na umu kada je cilj štednja. Velike pogodnosti jesu i korišćenje drugih bankarskih usluga koje su itekako dobrodošle u pravilnom vođenju finansija i posredno će doneti profit i druge koristi. Ovo je jedini način na koji vaš novac zarađuje.