Danas je u Sarajevu osnivačka skupština stranke Živka Budimira

Po istupanju iz Hrvatske stranke prava BiH, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir za danas je najavio osnivačku skupštinu Stranke pravde i povjerenja.
Prema najavama koje su dosada bile dostupne medijima, biće to stranka desnog centra. Budimir tvrdi da od njegove najave osnivanja svoje stranke dosada se pridružilo više od 1.000 članova.
Kao tri temeljna cilja ovog novog političkog subjekta istaknuo je očuvanje Bosne i Hercegovine, jednakopravnost bh naroda i ostalih te svih građana Bosne i Hercegovine, kao i borbu protiv korupcije. Gospodarski razvoj BiH i društvo znanja su ciljevi koje je istaknuo odmah potom.Na osnivačkoj skupštini bit će imenovani predsjednik i članovi predsjedništva a do polovine juna će biti održana izborna skupština, kada će biti imenovana sva stranačka tijela.

“Kadrovski sastav vođstva čije imenovanje predstoji na osnivačkoj skupštini pokazat će opredjeljenje o angažiranju mladih ljudi kojih već sad ima oko 30 posto među članovima”, kaže Budimir.

Naglašava da stranka vodi računa i o učešću žena u njenom članstvu te da je otvorena za sve građane Bosne i Hercegovine.

Na osnivačkoj skupštini bit će usvojen stranački statut i drugi dokumenti, kako bi ona mogla da se registrira i zakonski djeluje, kazao je Budimir.

Osnivačka skupština bit će održana u sali u kojoj sjednice održava Parlament FBiH i počet će u 13 sati.

|Fena|Trafika|Ba|