Danas Sarajevo slavi rođendan

Na današnji dan, 6. aprila 1945. godine svi skupa, Muslimani, Srbi i Hrvati oslobodili su Sarajevo od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata. 6.april proslavlja se kao rođendan glavnog grada BiH. Upravo na taj dan 1992. godine Sarajevo je okupirano. Na ovaj dan sjećamo se svih nevino stradalih tokom najduže opsade jednog grada u modernoj historiji Evrope.

Sarajevo, koje se oduvijek nalazilo na raskrsnici brojnih kultura i religija, osnovao je Isa-beg Ishaković. Napravljen na raskrsnici rimskih puteva, oduvijek je spremno širio ruke svim dobronamjernicima. U 16. stoljeću Sarajevo je bilo jedan od najbogatijih gradova na Balkanu, a zanatstvo i trgovina su se intenzivno razvijali.

Na Dan oslobođenja grada Sarajevo je krenulo u još jednu bitku. 6. aprila 1992. počela je opsada Sarajeva koja je trajala 1.425 dana. Grad je razrušen, ubijani su nevini ljudi, ubijana su djeca! Počinjen je kulturocid i uništeni su brojni brojni kulturno-historijski, stambeni i vjerski objekti.

Sarajevo se i nakon posljednjeg rata ponovo diglo iz pepela, i dalje je grad u kojem se isprepliću brojne kulture i grad koji u svoj zagrljaj okolnih brda prima sve ljude.

Trafika|Ba