Dušan Janjić objašnjava : “Mi u Srbiji imamo na sceni jedan novi nacionalizam, nazvao bih ga bosanski srpski nacionalizam”

Zvanični Beograd relativizira presudu, nastavlja se negirati genocid, većina medija, pogotovo režimskih, Mladića smatra herojem?! Tek jedan mali dio javne scene smatra da je Mladić zaslužio doživotni zatvor. Među njima je i Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda.

“Presuda je očekivana, pravno korektna, pratila je sve one procese koji su joj prethodili, usvojenu definiciju o genocidu u Srebrenici. Mladić je kršio konvencije ratovanja od Mostara, preko Šibenika, opsade Sarajeva, genocida u Srebrenici… Nema teže kazne od doživotne robije, ali se, nažalost, ne mogu nadoknaditi izgubljeni životi”, kaže Janjić u razgovoru za “Faktor”.

Smatra da bi presuda trebala biti opomena svima.

“Zvanični Beograd i dan-danas tvrdi da srbijanska vojska i policija nisu učestvovale u ratnim dešavanjima u BiH. Istovremeno se radilo na stvaranju mita o Mladiću kao nekom velikom generalu, vojskovođi, što on nije bio.

Mi u Srbiji imamo na sceni jedan novi nacionalizam, nazvao bih ga bosanski srpski nacionalizam. Veoma je agresivan, mjeri dubinu grobova, održava ideju o ugroženosti Srba… Rezultat je to činjenice da je veliki broj ljudi, možda i stotine hiljada Srba iz BiH, stigao u Srbiju u posljednjih nekoliko decenija.

Preuzeli su javnu scenu, imaju podršku Srpske napredne stranke i sada imamo to što imamo. Recimo, spominjati četnike u 21. vijeku je nakaradno, ali s očitim ciljem. Ne smije se trgovati žrtvama, forsirati priče iz prošlih vijekova”, objašnjava Janjić.

Ističe da sumnja da će doći do katarze u Srbiji.

“Ne može se očekivati katarza od ratnih profitera. Sadašnje političke elite, ne samo u Srbiji, jednostavno su zalutale na javnoj sceni. Smanjenje ludila na Balkanu mogu donijeti samo Sjedinjene Američke Države i najavljene mjere amdinistracije predsjednika Joea Bidena”, mišljenje je Janjića.

(Kliker.info-SB)