Džaferović se danas obraća na sjednici UN-a uprkos Dodikovom negodovanju

Riječ je o redovnoj šestomjesečnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se uime BiH obratiti Džaferović.

Za vrijeme boravka u New Yorku Džaferović će se sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom i predsjednikom Generalne skupštine UN Abdullah Shahidom, kao i sa ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN.

U New Yorku boravi i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) koji je, prema ranijim najavama, trebao i govoriti na ovoj sjednici, što je, moglo bi se reći, dodatno razljutilo Dodika.

S druge strane, Dodiku smeta i to što će Džaferović, kako je naveo, najvjerovatnije govoriti loše o Republici Srpskoj te da je u New York otputovao bez usaglašenih stavova Predsjedništva.

“Ja sam članicama Vijeća sigurnosti pisao da Džaferović tamo iznosi svoje privatne stavove. Ukoliko takve stavove oni prihvataju onda najjače sile svijeta, prije svega zapadne, podržavaju raspad BiH”, rekao je, između ostalog, Dodik.

S obzirom na to da je planirano da se osim Džaferovića na sjednici obrati i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt koji bi trebao podnijeti polugodišnji izvještaj o BiH.

Dio izvještaja je već izašao u javnost. Visoki predstavnik navodi da se Bosna i Hercegovina suočava s prijetnjama stabilnosti i integritetu, prije svega zbog zakona koje usvaja Narodna skupština. Na 18 stranica, čak 70 puta se vlasti u Republici Srpskoj spominju u negativnom kontekstu. Schmidt nije izostavio ni kako je ocijenio prijetnje HDZ-a o teritorijalnoj reorganizaciji BiH.

Podsjetimo da se Schmidt u novembru kada je također podnosio izvještaj, nije obratio ambasadorima s obzirom na to da se tome usprotivila Rusija. prenosi “N1“.

(Haber.ba)