Francuska očekuje nekoliko milijardi eura od globalnog minimalnog poreza

Francuska očekuje nekoliko milijardi eura od globalnog minimalnog poreza

Francuska očekuje da bi joj globalni minimalni korporativni porez o kojem se trenutno pregovara na međunarodnoj sceni mogao donijeti nekoliko milijardi eura budžetskih prihoda, rekao je u srijedu ministar finansija Bruno Le Maire.

Le Maire i njegove kolege u skupini sedam najvećih ekonomija svijeta podržali su prošle subote minimalni globalni korporativni porez od najmanje 15 posto u razgovorima pod okriljem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Upitan na BFM TV-u kolike bi prihode porez donio francuskom budžetu, ministar je odgovorio: „Još je teško procijeniti, ali radilo bi se o nekoliko milijardi eura godišnje“.

Odvojena je tema međunarodnih razgovora bila formula podjele prava među zemljama na oporezivanje 100 najvećih kompanija čija bi se dobit mogla okvalificirati nestandardno velikom.

Francuska bi po Le Maireu od oporezivanja tih kompanija mogla očekivati dodatnih 500 miliona do milijardu eura poreznih prihoda, u usporedbi s oko 450 miliona eura koje joj generira važeći porez na digitalne usluge.

Dužnosnici upućeni u pregovore izvijestili su u utorak da se G7 dosjetio kako bi mogli zahvatiti i Amazon, predloživši da se cilja njegov profitabilniji odjel za računalstvo u oblaku, što Le Maire podržava.

(Poslovnenovine.ba)