Hennessey: Olga i Suada svoje živote dale za jednostavnu i univerzalnu ideju

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey i predstavnik misije OSCE-a u BiH David Campion u subotu su povodom 6. aprila – Dana Grada Sarajeva položili cvijeće na mostu Suade i Olge.

Hennessey je odajući počast ovim žrtvama rata u Sarajevu ocijenila veoma bitnim čuvati sjećanje na Olgu i Suadu, te poštivati žrtvu u vidu njihovih života koje su dale prije 21 godinu.

Ona smatra da je to nužno prije svega što su Olga i Suada svoje živote dale za jednostavnu i univerzalnu ideju koja se i danas mora braniti, a to je “možemo živjeti zajedno”. Dodala je da oni koji govore drugačije griješe.

“Olgin i Suadin glas, kao i glas svih onih koji su bili s njima tih dana, je uplašio neprijatelje mira do te mjere da su ga pokušali nasilno ušutkati. Također, sjećanje na Olgu i Suadu je bitno čuvati zbog toga što su žene svih etničkih grupa preživjele brutalnu patnju, žrtvu i posljedice rata”, kazala je ona.

Hennessey smatra da dok su žene skoro “nevidljive” u strukturama vlasti u BiH, njihova snaga i odlučnost da prežive i podižu nove generacije je održala BiH živom s neupitnom budućnošću i velikim potencijalom, saopćeno je iz Ureda Vijeća Evrope u BiH.

|Fena|Trafika|Ba|