Inzko: I Vlada i Parlament FBiH moraju poštivati svoje odgovarajuće ustavne uloge

Sve dok se ne nađe rješenje za zastoj u Federaciji BiH, i Vlada i Parlament FBiH moraju poštivati svoje odgovarajuće ustavne uloge, saopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika neposredne po završetku redovnog sastanka ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Jedna od tačaka dnevnog reda bila je situacija u Federaciji BiH. Svi sudionici su izrazili zabrinutost zbog neučinkovitosti ključnih institucija u Federaciji BiH.

I dalje ostaje obaveza nadležnih domaćih institucija da hitno popune upražnjena mjesta u Ustavnom sudu i Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Federacije BiH, kako bi osigurali propisno funkcioniranje ovih institucija.

– Vrijeme je od suštinskog značaja. Vlasti moraju prestati očekivati od međunarodne zajednice da radi njihov posao i umjesto toga trebaju objasniti kako namjeravaju pokrenuti ovaj proces i konačno imenovati sudije na upražnjena mjesta – navodi se u saopćenju.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je danas najavio da će sazvati sastanak predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH sa Kolegijem Doma naroda Federacije BiH kako bi od njih direktno dobio informaciju o načinu na koji namjeravaju riješiti ovo pitanje.

U OHR-u očekuju da će svi zvaničnici konstruktivno sudjelovati, a da će političke stranke iz kojih dolaze u međuvremenu međusobno razgovarati i identificirati rješenja koja će omogućiti imenovanje sudija na upražnjene pozicije u Sudu.

– Jasno je da niti jedna grupa stranaka u Federaciji BiH nije bez krivnje za trenutnu situaciju. Uključene strane se moraju suzdržati od poduzimanja bilo kakvih daljnjih koraka koji bi mogli destabilizirati situaciju. Takve radnje su potpuno neprihvatljive. Sve dok se ne nađe rješenje za zastoj, i Vlada i Parlament moraju poštivati svoje odgovarajuće ustavne uloge – smatraju u OHR-u.

Stranke moraju raditi zajedno da osiguraju funkcionalnost obje institucije na način koji je nedvojbeno u skladu s vladavinom prava, čak i ako to znači da i mnogo dalekosežnije inicijative ne mogu biti odmah poduzete.

Osiguravanje funkcioniranja institucija nije pitanje izbora, to je obaveza. Vrijeme je da uključene političke stranke na prvo mjesto stave interes Federacije BiH i njenih građana.

To uključuje i da odgovorno postupe i usvoje zakonske propise o privilegiranim penzijama, usklađene sa MMF-om, kako bi vlasti dobile tako potrebna financijska sredstva od strane međunarodnih institucija, saopćeno je iz OHR-a.

 

Fena/TrafikaBa