Johnson se izvinio jer je tokom lockdowna u Britaniji održana zabava u njegovom vrtu

U maju 2020. godine u vrtu Johnsonove kancelarije održana je zabava za njegovo osoblje. U istom periodu u cijeloj državi važila su stroga pravila zabrane okupljanja i boravka u karantinu zbog širenja koronavirusa.

Zabavi je prisustvovali nešto više od 40 članova Johnsonovog tima, a informacija o ovom okupljanju je tek nedavno procurila u javnost – nakon čega su britanskom premijeru upućene brojne osude te je izložen velikom pritisku javnosti.

Johnson je danas odlučio uputiti izvinjenje javnosti, odbivši pritom zahtjeve opozicije da podnese ostavku zbog kršenja strogih epidemioloških pravila koja su važila za cijelu zemlju.

Rekao je kako sada shvata da je u maju 2020. trebao poslati ljude kućama, naglašavajući pritom kako su se svi prisutni pridržavali epidemioloških mjera tokom zabave.

Uprkos činjenici da je ranije rečeno kako je pozivnica za ovu zabavu poslata na adrese 100 uposlenika – Johnson tvrdi kako je on nikad nije dobio, te nije shvatio da je okupljanje kojem je tada prisustvovao zapravo zabava. Rekao je kako je u tom trenutku mislio da je riječ o okupljanju na kojem će zahvaliti svom osoblju zbog truda i rada od početka pandemije.

Opozicija je njegov govor okarakterisala kao neistinit: “Njegova odbrana… Objašnjenje da nije znao da je na zabavi je uvreda za britansku javnost. Napokon je prisiljen da prizna ono što je svima već bilo jasno i poznato, da je tokom karantina organizovao zabave i provodio se u svom uredu. Hoće li sada biti pošten i podnijeti ostavku?”.

Međutim, Johnson je tokom održavanja današnjeg govora istakao kako nema namjeru podnijeti ostavku. Mnogi vjeruju da će mu izvinjenje koje je uputio javnosti kupiti dodatno vrijeme da “stane na noge” i ponovo preuzme kontrolu, piše Klix.

(Haber.ba)