Kanadska policija uhapsila dvojicu “simpatizera Al-Qaide”

Kanadska policija uhapsila je danas dvojicu simpatizera Al-Qaide, povezana s terorističkom organizacijom iz Irana, a koji su navodno htjeli izvesti napad na putnički voz. U izvanrednim vijestima CNN-a objavljeno je kako je riječ o 30-godišnjem Chihebu Esseghaieru iz Montreala, te 35-godišnjem Raed Jaseru iz Toronta. Tereti ih se pokušaj ubistva putnika u vozu na redovnoj liniji.

Na službenoj konferenciji za novinare kanadske policije rečeno je kako su potencijalni teroristi imali podršku iz Irana.

Policija navodi da nitko od putnika nije bio u opasnosti te da su na vrijeme otkrili zavjeru oko napada. Za sada nema službenih podataka gdje je trebao biti tačno izveden napad, no prema neslužbenim informacijama navodno je trebao biti napadnut voz koji prometuje na redovnoj liniji prema Torontu. Kanadski mediji objavili su i informaciju kako je ovaj “teroristički dvojac” bio nadziran više od godinu dana.

Hapšenje dvaju terorista dogodilo se na dan kada se u kanadskom parlamentu raspravljalo o novim antiterorističkim akcijama.

“Za sada nema nikakvih poveznica između ovog slučaja i slučaja masakra na Bostonskom maratonu”, objavio je CNN pozivajući se na službene izvore u kanadskoj policiji. Isto tako potvrđeno je kako je u hapšenju sudjelovao i američki FBI, no nejasno je na koji način.

 

|Agencije|Trafika|Ba|