Kandidatski status BiH u fokusu sastanka Varheljija i Dodika

U okviru posjete Bosni i Hercegovini, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi sastao se i s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom. U fokusu sastanka bio je kandidatski status BiH. Osim ohrabrujućih poruka za evropski put BiH, Varhelji je obećao deblokadu sredstava Evropske unije i nastavak izgradnje koridora 5c od Doboja do Vukosavlja. A na sastanku je bilo prostora i za stare, dobro poznate teme.

Da je Bosna i Hercegovina sve bliža kandidatskom statusu, potvrđeno je na sastanku Dodik – Varhelyi. Decembar je na pragu, a s njim i do sada najveći korak na putu ka Evropskoj uniji. Nije uslovljen, ali nije ni zaslužen, jer još brojne reforme čekaju u redu na dogovor. A osim obavezujućih reformi Evropske komisije, iako im je prioritet Evropska unija, u RS-u, na repertoaru su dobro poznate želje i zahtjevi. Sve su, još jednom, predstavljene i Varhelyiju.

Dodik je nakon sastanka rekao da mu je bilo važno da komesaru Varhelyiju kaže da mu je čudno da BiH ima kandidatski status, a da se ujedno zadržava “lažni visoki predstavnik koji nema nikakve moći i koji glumi nekoga ko nije”.

“Imamo i sudije Ustavnog suda koji su stranci, ali njima je sada najvažnije da BiH dobije kandidatski status”, kazao je Dodik.

Prioriteti su ispred želja, pa tako sve navedeno ostaje u ladici, ali neće biti i zaboravljeno. Do pogodnog trenutka, na bh. političkoj sceni slijede važni potezi. Oni odlučujući za naredne četiri godine. U Federaciji situacija jasna, a na nivou države još ima prostora za preokret. Dok pozdravlja Sporazum Osmorke i HDZ-a BiH, Dodik očekuje da će nakon 8 godina, nova Vlada značiti i pokretanje davno stopiranih procesa. Ipak, SNSD u koalicije ne želi.

Dogovor može, ali potpisati ne želi ništa. A lista uslova za dobru saradnju je poznata. Rekli bismo, duga i teška.

“Blokade ne moraju da se dese. Moraju se deblokirati projekti u RS-u, mora se deblokirati Buk bijela. aerodrom u Trebinju, mora se deblokirati izgradnja gasovoda iz Srbije prema Banjaluci i neće biti blokada na nekom drugom nivou. Ukoliko se blokade nastave, bit će blokade, naravno, i na drugim nivoima”, poručio je Dodik.

A hoće li državne institucije i u ovom mandatu biti zapečaćene blokadama, a s njima i sudbina građana, presudit će položaj SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH. Iako Dodik očekuje da će u ovom Domu imati četiri delegata, a s njima i mehanizam blokade u rukama, odluku će donijeti zastupnici u Narodnoj skupštini već u četvrtak.

Visoko.ba/federalna.ba

(Visoko.co.ba)