KONKURS “YOU DREAM IT WE BUILD IT”: Pošalji ideju, osvoji 5.000 KM

Šta biste Vi izgradili u Sarajevu da ga učinite svjetskom atrakcijom?

Konglomerat iz Dubaija, Park Group Dubai (PGD), koji je unazad četiri godine prisutan i na području Bosne i Hercegovine kao most između investitora sa Bliskog Istoka i Bosne i Hercegovine, raspisuje konkurs pod nazivom “You dream it we build it” za najkreativniju ideju koja se odnosi na izgradnju projekta koji bi prema osnovnom kriteriju konkursa trebao Sarajevo da učini svjetskom atrakcijom.

Naime, “Park Group Dubai” već više od decenije vodi velike i ozbiljne projekte i ima svoj potpis na značajnim građevinskim investicijama, koji su implementirani u Dubaiju, Indiji i Pakistanu, a pred njima su i progresivni planovi za budućnost kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

Ovaj konkurs se konkretno odnosi na ideje za gradnju na zemljištu nedaleko od Bentbaše, veličine 100 duluma, do kojeg se vožnjom od Vijećnice dođe za tri minuta. PGD ima viziju da na ovom prostoru Sarajevu ali i Bosni i Hercegovini doprinese sadržajem i atrakcijom kakva do sada na ovim prostorima nije postojala. Naziv ovog projekta je Capital Hills.

U planovima PGD su investicijski projekti gradnje, stambenih objekata, noviteti i inovacije u arhitektonskom smislu. Prethodni period je pokazao da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina privlačne destinacije za turiste sa Bliskog Istoka i ostalih država, što je ostavilo veliki trag na bh. turizam kojim se doprinosi veliki značaj ekonomiji Bosne i Hercegovine.

CAPITAL HILLS lokacija

 

S tim u vezi PGD poziva sva zainteresovana pravna i fizička lica na KONKURS ZA NAJBOLJE IDEJNO RJEŠENJE GRAĐEVINSKOG PROJEKTA U SARAJEVU.

Cilj ovog konkursa je doći do ideje za koncept građevinskog projekta koji će biti u sinhronizaciji sa prirodom Sarajeva i Bosne i Hercegovine, poštujući njihovo okruženje. Idejni koncept treba da se odnosi na CAPITAL HILLS koji će se nalaziti na opisanoj lokaciji i zemljištu, a čime će Grad Sarajevo biti bogatiji za još jednu izuzetno značajnu građevinu i znamenitost koja će ga učiniti svjetskom atrakcijom i ostati u naslijeđe generacijama.

Na konkurs se mogu prijaviti kako fizička, tako i pravna lica, pojedinačno ili u grupi. Prijaviti se može više od jedne ideje.

Kriteriji za ocjenjivanje najkreativnije ideje:

  •         Kreativnost
  •         Inovativnost
  •         Mogućnost realizacije
  •         Dizajn
  •         Kompleksnost
  •         Funkcionalnost
  •         Opšti utisak
  •         Društvena korisnost

Za prijavu na Konkurs potrebno je dostaviti:

– ispunjeni Obrazac prijave (dostupan OVDJE na web stranici Park Group Dubai)

– idejno rješenje (skicu, grafičko rješenje, mock-up ili slično)

– pismeni opis ideje

Napomena: Nije obavezujuće poslati kompletan crtež projekta, dovoljni su skica i pripadajući opis koji dovoljno slikovito objašnjava ideju.

Pobjednik Konkursa, čije će idejno rješenje doprinijeti realizaciji projektnog cilja, bit će nagrađen sa 5.000 KM (slovima: pet hiljada konvertibilnih maraka), a rezultat konkursa će biti objavljen 1. septembra 2021. godine.

Rok za prijavu ideja: 31. juli 2021.