Korajlić o dojavama: Razlog više da se uozbiljimo

Burno jutro bilo je u glavnom gradu BiH. Krvavih posljedica, na sreću nije bilo. Dojave o bombama odjeknule su širom osnovnih i srednjih škola. I to putem e-maila. Dojave su stigle i na adresu Općinskog suda, ali i Vlade Kantona Sarajevo. Ko stoji iza svega, utvrđuju nadležni. Ali su djelo već okvalificirali kao terorizam. Prema posljednjim informacijama, dojave su bile lažne.

Bile dojave lažne ili ne, situacija je zahtijevala neophodne mjere i promptnu rekaciju nadležnih – i policijskih službenika i svih direktora obrazovnih ustanova koje su zaprimile ove dojave. A dojave su zaprimljene u čak 110 institucija na području Kantona Sarajevo.

Osim u regiji, podsjećamo i da Općinski sud u Sarajevu polovinom mjeseca maja čak tri dana zaredom nije radio – opet zbog dojava o bombi. Sve mjere i radnje iz nadležnosti policije su poduzete, no čini se da to nije dovoljno. Iz MUP-a KS-a podsjećaju na kompleksnost ovih krivičnih djela.

Struka ima isti stav. Cilj može biti postizanje nestabilnosti, osjećaja nesigurnosti, ali i nepovjerenja građana u institucije BiH. U situacijama poput ove sve može biti povezano.

“Naravno da ovi napadi koji su bili i u Srbiji i u BiH, a pogotovo kada sada to povezujemo s informacijama NATO-a da su mogući određeni cyber napadi na BiH i institucije BiH – to pokazuje samo jedan način pripreme za drugo kompleksnije djelovanje. Prema tome, to je samo razlog više da se mi uozbiljimo”, kaže Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA.

A jedan od načina da se uozbiljimo i, smatra profesor Korajlić svakako je nabavljanje savremene opreme koju nemamo, a a koju stručnjaci godinama traže. Kako onda očekivati adekvatniji odgovor na bilo kakav jači izazov koji nas potencijalno očekuje?

Visoko.co.ba/federalna.ba

(Visoko.co.ba)