Masivni okean otkriven ispod Zemljine kore

Prvo je otkrivena zastrašujuća crna rupa koja je bila usmjerena ravno prema nama, zatim je pronađena ogromna rupa na suncu i nestali kontinent nakon što je isčezao prije 375 godina, pišu Nezavisne.

Sada se ispostavilo da postoje ogromne zalihe vode 645 km pod zemljom pohranjene u stijeni poznatoj kao “ringwoodite”.

Naučnici su ranije otkrili da je voda pohranjena unutar stijene plašta u stanju poput spužve, koje nije tekućina, u tvrodm ili gasnom stanju, već četvrto stanje.

Naučnički rad pod nazivom “Dehidraciono topljenje na vrhu donjeg plašta” objavljen je 2014. i iznio je nalaze.

“Ringwoodit je poput spužve koja upija vodu, postoji nešto vrlo posebno u kristalnoj strukturi ringwoodita što mu omogućava da privuče vodik i zarobi vodu”, rekao je tada geofizičar Stiv Džejkobsen.

Dodao je:

“Ovaj mineral može sadržavati mnogo vode u uslovima dubokog plašta”, dodao je Džejkobsn, koji je bio dio tima koji stoji iza otkrića.

Pri tome je nastavio:

“Mislim da konačno vidimo dokaze za vodeni ciklus cijele Zemlje, što bi moglo pomoći u objašnjenju goleme količine tekuće vode na površini naše nastanjive planete. Naučnici su decenijama tražili ovu nestalu duboku vodu.”

Naučnici su to otkrili u to vrijeme nakon proučavanja potresa i otkrića da seizmometri bilježe udarne valove ispod površine Zemlje.

Iz toga su uspjeli ustanoviti da se voda zadržava u stijeni poznatoj kao ringwoodit.

Kad bi stijena sadržavala samo jedan odsto vode, to bi značilo da ispod površine Zemlje ima tri puta više vode nego što je ima u okeanima na površini, prenosi “Indy100”.

(Haber.ba)